Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк – переможець категорії "Прозорість" Central Banking Awards

Національний банк – переможець категорії "Прозорість" Central Banking Awards

Національний банк уперше отримав престижну міжнародну нагороду Central Banking Awards у категорії "Прозорість" від профільного журналу про діяльність центральних банків та фінансових регуляторів Central Banking. Урочисте вручення нагород відбудеться 13 березня цього року у Лондоні, Велика Британія.

"Розвиток відкритої прозорої культури та роботи за відповідними стандартами є пріоритетом для нашої команди з перших днів роботи в офісі, і ми раді, що наші зусилля визнані цією нагородою. Прозорість та діалог із клієнтами та партнерами відіграють важливу роль у досягненні наших цілей – забезпеченні цінової та фінансової стабільності з метою сприяння стійкому економічному зростанню та процвітанню для всіх українців. Системність комунікацій, підзвітність і ясність намірів є основою усього, що ми робимо, і ми продовжуватимемо фокусуватися на цьому, навчаючись у наших колег з глобальної спільноти центральних банків",- наголосив Голова Національного банку Яків Смолій.

Як зазначив голова комітету Central Banking Awards та головний редактор Central Banking Крістофер Джеффрі, Національний банк України доклав значних зусиль для підвищення прозорості під керівництвом Валерії Гонтаревої та Якова Смолія. "Водночас Національний банк продемонстрував, що посилена прозорість може бути важливим інструментом здійснення реформ в складних умовах, а не просто предметом розкоші для центральних банків у процвітаючих країнах з розвиненою економікою",- зауважив Крістофер Джеффрі.

Як наголосили у Central Banking Awards, із 2014 року Національний банк зіткнувся із численними проблемами - конфліктом у східних регіонах країни, зростанням інфляції, непрацюючою банківською системою. В таких умовах, центробанку було легко піддатися спокусі не оприлюднювати жодної інформації або навіть знизити прозорість інституції, проте Національний банк на чолі з Валерією Гонтаревою та Яковом Смолієм обрав інший шлях. Навпаки, Національний банк значно збільшив обсяг інформації, яку він оприлюднює, про те, як він виконує свою роботу, і наполегливо працює над тим, щоб ця інформація була доступною у зрозумілій формі і своєчасно для тих, хто її потребує, йдеться у повідомленні Central Banking Awards.

Як і багато інших центральних банків світу, український регулятор запровадив таргетування інфляції, яке вимагало системних комунікацій щодо політики Національного банку. Але лише на цьому Національний банк не зупинився, на відміну від багатьох інших центробанків, і почав публікувати ще ширший спектр інформації про власні операції та діяльність. Національний банк також подолав проблему фейкових новин щодо банківської реформи, публікуючи на противагу коректну інформацію у проактивній формі та залучаючи громадськість через соціальні медіа.

Таким чином, усього за три роки Національному банку вдалося повністю перезавантажити систему зовнішніх комунікацій, спрямувавши її на виконання мандату центрального банку. Як наслідок, сьогодні зовнішні комунікації Національного банку підвищують ефективність політики регулятора, пояснюючи логіку прийняття рішень, їх причини і наслідки, та допомагають населенню, бізнесу, банкам та іншим клієнтам і партнерам центробанку приймати поінформовані рішення. Яскравим прикладом у цьому сенсі стала публічно презентована навесні 2018 року Стратегія Національного банку, яка надає чітке уявлення про орієнтири та напрямки політики центробанку на середньострокову перспективу.

Нагадаємо, за результатами 2017 року у категорії «Прозорість» був нагороджений Банк Ірландії, 2016 року – Банк Канади, 2015 року – Банк Ізраїлю, 2014 року – Національний банк Чехії, 2013 року – Ріксбанк (центральний банк Швеції).

Прес-реліз Central Banking Awards: https://www.centralbanking.com/awards/3948671/transparency-national-bank-of-ukraine.

Довідково

Сentral Banking

Англійське видавництво Central Banking було засноване у 1990 році. Воно опікується виданням однойменного профільного журналу, серії книжок та тематичних брошур (whitepapers), а також щорічною нагородою Central Banking Awards. Видавництво також проводить освітні професійні заходи для центробанкірів та учасників фінансового ринку.

Central Banking – топовий міжнародний журнал для центробанкірів, який читають у 130 країнах світу та отримують співробітники 120 центральних банків. До редакційної рада журналу входять ключові фігури міжнародного співтовариства центробанкірів такі як Жан-Клод Тріше, екс-голова Європейського центрального банку та Банка Франції, а також економісти найкращих університетів світу, включаючи Йельський, Гарвардський та Колумбійський.

Central Banking Awards

Central Banking Awards – щорічна нагорода профільного журналу Сentral Banking. Вона складається з 26 категорій, 13 із яких відзначають успішні кейси та здобутки центральних банків світу, а інші 13 категорій – учасників фінансового ринку.

Категорії, за якими обираються найкращі центральні банки: центральний банк року, Голова року, довічне досягнення Голови, економічні дослідження центральних банків, прозорість, управління резервами, управління готівковим обігом, управління ризиками, ініціатива року, веб-сайт, видатний внесок у розбудову інституційної спроможності центрального банку, фінансова інклюзія, а також розвиток інфраструктури платежів та ринкових операцій.

Central Banking Awards у категорії "Прозорість"

Нагороду Central Banking Awards у категорії "Прозорість" передусім отримують за здобутки центрального банку з точки зору прозорості по відношенню до широкого кола стейкхолдерів (зацікавлених груп).

Для цього центральний банк має продемонструвати значні здобутки та/або лідерство, підтверджене зрозумілою комунікацією та взаємодією зі стейкхолдерами з використанням каналів внутрішньої та зовнішньої комунікації.

Подавання заявки до Central Banking Awards є безкоштовним та здійснюється в онлайн-режимі. Відбір переможців здійснюється комітетом Central Banking Awards, який складається з:

  • редакційної команди журналу Central Banking;
  • редакційного дорадчного комітету на чолі з головним редактором журналу Крістофером Джеффрі. 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини