Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк отримав нагороду Central Banking Awards за осучаснення національної валюти

Національний банк отримав нагороду Central Banking Awards за осучаснення національної валюти

Національний банк України вдруге отримав престижну міжнародну нагороду Central Banking Awards  від однойменного спеціалізованого міжнародного журналу.

Цьогоріч міжнародна спільнота відзначила український центральний банк у номінації Currency Manager – за масштабну оптимізацію банкотно-монетного ряду гривні та осучаснення національної валюти, проведені упродовж останніх років в Україні.

Нагороду в номінації Currency Manager переважно отримують центробанки за здобутки в управлінні готівковим обігом. У 2020 році в цій категорії був нагороджений Банк Мексики, у 2019 році – Банк Ізраїлю, у 2018 році – Банк Норвегії.

"Ми щиро вдячні Central Banking за високу оцінку нашої роботи, це честь для нас. Національний банк України наполегливо працював над масштабною оптимізацією банкнотно-монетного ряду гривні, посиленням захисту української валюти згідно з новітніми світовими технологіями та осучасненням її дизайну. Ми продовжуємо дбати про українську національну валюту і вже зараз міркуємо над її подальшим розвитком", – наголосив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко, який упродовж багатьох років координував роботу з удосконалення грошового обігу в Україні.

Український центральний банк після докладного вивчення провідного міжнародного досвіду з 2014 року розпочав поступово та систематично втілювати в життя зміни, спрямовані на удосконалення готівкового обігу. Адже з часу введення в обіг національної валюти в 1996 році змінилася економіка нашої країни, споживацька поведінка українців, широкого розвитку в країні набули безготівкові розрахунки. Все це спонукало Національний банк до рішучих та комплексних дій, завдяки яким банкнотно-монетний ряд гривні скоротився із 16 до 12 номіналів. Тепер у ньому залишається шість номіналів монет та шість номіналів банкнот, що відповідає світовій практиці.

Для цього Національний банк послідовно здійснював комплексне реформування готівкового обігу, зокрема:

Крім ґрунтовного вивчення досвіду інших країн із управління готівковим обігом, Національний банк під час реформування банкнотно-монетного ряду гривні також ураховував думку суспільства та бізнес-спільноти.

"Для нас надзвичайно корисними були консультації з банками та роздрібними торговельними компаніями про вилучення з обігу найменших номіналів монет. Зокрема, обговорювалося, які номінали монет використовуються споживачами найчастіше, які монети є найвартіснішими в обробці. Наше рішення про реформування банкнотно-монетного ряду також підтримали інші державні органи, зокрема фіскальні", – пояснила заступник директора Департаменту грошового обігу Національного банку Оксана Галиць, яка безпосередньо брала участь у цьому процесі від його початку.

Вона розповіла, що український центробанк також переймався якістю готівки в обігу, ухвалюючи рішення про заміну паперових банкнот низьких номіналів на відповідні монети. Враховуючи соціально-економічні зміни в суспільстві, натомість  в країні з’явилася потреба в появі банкноти вищого номіналу, ніж 500 гривень, тож назріла необхідність введення в обіг банкноти найвищого номіналу – 1000 гривень.

"Нова банкнота поєднала провідні технології дизайну й захисту. За дизайном вона наслідує високо захищені банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 100, 200 та 500 гривень. Усі вони мають як елементи захисту паперу, так і сучасні інноваційні поліграфічні елементи захисту, зокрема "віконну" захисну стрічку та оптично-змінний елемент SPARK. Завдяки цьому кожен може самостійно та просто перевірити їх справжність", – розповів генеральний директор Банкнотно-монетного двору Національного банку України Володимир Баглай.

Саме виробничі підрозділи Банкнотно-монетного двору успішно виконали завдання з удосконалення дизайну та виготовлення обігових монет і банкнот гривні нового покоління з посиленим захистом.

"Головна ідея та мета усіх наших змін – спрощення, надійність та зручність. Це підвищує захист і якість грошей та робить готівкові розрахунки впорядкованими і комфортними. Ми також подбали про скорочення суспільних витрат на забезпечення готівкового обігу в країні. Держава зможе зекономити 90 млн гривень на рік через зменшення витрат на виробництво та обробку монет дрібного номіналу та ще близько одного млрд гривень протягом наступних десятиліть завдяки заміні банкнот низьких номіналів на відповідні монети", – підкреслив Віктор Зайвенко.

Довідково

 

Сentral Banking

Англійське видавництво Central Banking було засноване у 1990 році. Воно опікується виданням однойменного профільного журналу, серії книжок та тематичних брошур (whitepapers), а також щорічною нагородою Central Banking Awards. Видавництво також проводить освітні професійні заходи для центробанкірів та учасників фінансового ринку.

Central Banking – топовий міжнародний журнал для центробанкірів, який читають у 130 країнах світу та отримують співробітники 120 центральних банків. До редакційної ради журналу входять ключові фігури міжнародного співтовариства центробанкірів, такі як Жан-Клод Тріше, екс-голова Європейського центрального банку та Банку Франції, а також економісти найкращих університетів світу, включаючи Йельський, Гарвардський та Колумбійський.

Central Banking Awards

Central Banking Awards – щорічна нагорода профільного журналу Сentral Banking. Вона складається з 26 категорій, 13 із яких відзначають успішні кейси та здобутки центральних банків світу, а інші 13 категорій – учасників фінансового ринку. 

Категорії, за якими обираються найкращі центральні банки: центральний банк року, Голова року, довічне досягнення Голови, економічні дослідження центральних банків, прозорість, управління резервами, управління готівковим обігом, управління ризиками, ініціатива року, вебсайт, видатний внесок у розбудову інституційної спроможності центрального банку, фінансова інклюзія, а також розвиток інфраструктури платежів та ринкових операцій.

Навесні 2019 року Національний банк уперше в історії України отримав престижну міжнародну нагороду Central Banking Awards у номінації Transparency – за значні досягнення в прозорості та розбудові діалогу зі стейкхолдерами.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини