Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Нагорода The Banker: Андрій Пишний – кращий Голова центрального банку 2024 року в Європі та світі

Нагорода The Banker: Андрій Пишний – кращий Голова центрального банку 2024 року в Європі та світі

Голова Національного банку України Андрій Пишний став Головою центрального банку 2024 року в Європі та світі за версією британського фінансового видання The Banker.

Нагорода The Banker Central Banker of the Year щороку присуджується очільникам центробанків, яким найкраще вдалося стабілізувати економіку своєї країни та стимулювати її зростання.

Видання відзначило важливу роль Андрія Пишного у збереженні макрофінансової стабільності в Україні, а також проактивну політику Національного банку для посилення стійкості навіть в умовах повномасштабної війни.

"Для мене честь отримати цю нагороду. Це міжнародне визнання, яке слід сприймати насамперед як чергове підтвердження спроможності України та українського народу. Нашої здатності гідно долати виклики повномасштабної війни. Це величезний привілей і відповідальність: очолювати команду професіоналів НБУ і робити наш внесок у стійкість країни в часи жорстоких випробувань", – сказав Андрій Пишний.

В умовах повномасштабної війни Національний банк України вже другий рік поспіль постійно розробляє та впроваджує вивірені та глибоко проаналізовані рішення, які дають змогу забезпечувати стабільність та безперебійну роботу фінансової системи країни.

Завдяки цьому у 2023 році Національний банк зміг:

  • зберегти довіру громадян до національної валюти, незважаючи на війну (зокрема, за оперативними даними строкові вклади населення у гривні зросли за рік на 37%);
  • знизити рівень інфляції до 5,1% у листопаді з 26,6% на початку року;
  • розпочати цикл зниження облікової ставки раніше за прогноз;
  • налагодити конструктивний діалог з ключовими міжнародними партнерами України та забезпечити успішне виконання програми з МВФ;
  • активізувати у співпраці з Міністерством фінансів внутрішній борговий ринок, що разом із масштабною міжнародною допомогою дало змогу покрити дефіцит бюджету без звернення до емісійного фінансування (яке у 2022 році становило 400 млрд грн);
  • відмовитися від фіксованого курсу та перейти до керованої гнучкості курсу без ризиків для макрофінансової стійкості;
  • провести ефективну оцінку стійкості банківської системи;
  • розширити мережу банківських відділень POWER BANKING, що здатні працювати та надавати фінансові послуги громадянам навіть у разі тривалих блекаутів (наразі це 2375 банківських відділень (або понад 53% від загальної кількості банківської мережі), крім непрацюючих та тих, що розташовані на окупованих територіях і територіях, де ведуться бойові дії / є загроза бойових дій).
Довідково

The Banker – британське щомісячне спеціалізоване видання, присвячене економіці та міжнародним фінансам. Видавництвом володіє компанія The Financial Times Ltd.

Щороку The Banker присуджує нагороди The Banker Awards найкращим головам центральних банків та фінансовим інституціям світу.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини