Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Нові правила перестрахування в іноземних перестраховиків – що необхідно врахувати учасникам ринку

Нові правила перестрахування в іноземних перестраховиків – що необхідно врахувати учасникам ринку

Відтепер страхові компанії можуть укладати договори перестрахування лише з тими іноземними перестраховиками, які відповідають вимогам Національного банку України.  

А саме – іноземний перестраховик повинен відповідати рейтингу фінансової надійності на достатньому рівні або ж одночасно двом умовам – мати досвід безперервної роботи понад три роки та працювати в країні з державним наглядом на ринку страхування.

Крім того, новими правилами українським страховикам заборонено: 

  • укладати договори перестрахування з іноземними перестраховиками, які зареєстровані в державах, що визнані країнами-агресорами; 
  • співпрацювати з перестраховиками в тих юрисдикціях, які не виконують належним чином міжнародні рекомендації у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму.

Також наголошуємо, що страховики більше не зобов’язані реєструвати договори перестрахування з іноземними перестраховиками та повідомляти Національний банк упродовж 10 календарних днів про їх укладення у зв'язку з прийняттям Закону України від 1 липня 2021 року №1601-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою" (далі – Закон № 1601).

Нагадаємо, що нові правила перестрахування в іноземних перестраховиків передбачені постановою Правління НБУ від 20 жовтня 2021 року № 107 "Про затвердження Положення про перестрахування у страховика (перестраховика) нерезидента", яка набрала чинності 22 жовтня 2021 року. Постанова була ухвалена на виконання Закону № 1601.

Так, відповідно до нього Національний банк отримав повноваження визначати порядок та вимоги перестрахування в іноземних перестраховиках. Раніше це було компетенцією Кабінету Міністрів України.

Отже, постанова КМУ від 4 лютого 2004 року № 124 "Про затвердження Порядку та вимог щодо здійснення перестрахування у страховика (перестраховика) нерезидента" втратила чинність. Щодо цього Національний банк веде відповідні комунікації з Міністерством фінансів України.

Також інформуємо, що Національний банк наразі розробляє проєкт постанови Правління Національного банку, яким буде скасовано розпорядження Нацкомфінпослуг від 15 вересня 2015 року № 2201 "Про затвердження Порядку реєстрації договорів перестрахування та надання страховиками (цедентами, перестрахувальниками) інформації про укладені договори перестрахування зі страховиками (перестраховиками) нерезидентами".

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини