Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виступ Голови Національного банку Кирила Шевченка під час пресбрифінгу

Виступ Голови Національного банку Кирила Шевченка під час пресбрифінгу

Доброго дня!

Шановні журналісти! Дякую Вам за привітання.

Радий бачити, що стільки першокласних журналістів опікуються темами роботи Нацбанку. Я отримав від Вас чимало запитів на інтерв’ю.

Зараз прошу дати мені час, щоб я міг прийняти справи, та щоб наше з Вами спілкування було максимально інформативним.

Я радий приєднатися до потужної, професійної команди Національного банку. Для мене велика честь, стати частиною державної інституції, яка є взірцем успішних реформ, інституційної спроможності і прозорості та користується високою довірою міжнародної спільноти.

Я 25 років пропрацював у банківському секторі і зблизька спостерігав як змінювався Нацбанк. Так от, Національний банк шість років тому і сьогодні – це абсолютно різні інституції. З підсиленим центробанком і фінансовий сектор став якісно нового ґатунку.

Реформа банківського сектору, послідовна монетарна та валютна політики заклали фундамент для макроекономічної та фінансової стійкості країни. Без цього фундаменту Україна зовсім інакше сьогодні проходила б через коронакризу.

Моє завдання – не втратити ці здобутки, а, навпаки, примножити їх. Пріоритетом для мене, як і для всіх, хто працює в державному секторі, є Україна й інтереси держави.

Викликів багато.

У мене є чітке бачення як має розвиватися банківський та фінансовий сектор у найближчі роки.

Мій курс базується на чотирьох основних пріоритетах:

  • Реальне відновлення кредитування. Для української економіки, яка сьогодні знаходиться у стані кризи, викликаної вірусом, як ніколи, важливі ресурси та підтримка банківської системи. Реальний сектор потребує інвестицій, а українці – доступних кредитів на житло та для відкриття чи розвитку власного бізнесу. Тому наше спільне завдання з урядом – підготувати банки до кредитування галузевих проєктів, які нададуть якісний поштовх економіці. Вже сьогодні в банків достатньо коштів, щоб запустити масштабне кредитування.
  • Зниження портфелів "поганих" боргів у банках. На заваді повноцінного відновлення кредитування є висока частка непрацюючих кредитів у банках. Цей тягар не дає їм повною мірою виконувати свою функцію фінансових посередників. Оскільки ще донедавна я був головою державного банку, що має найменший портфель проблемних кредитів, я точно знаю, як зробити це на ділі, а не на словах.
  • Збереження макрофінансової стабільності. Макростабільність – безумовне досягнення останніх п’яти років. Це фундамент для здорової економіки, яку ми будуємо. Неконтрольованої інфляції не буде. Валютна політика буде зваженою. Водночас валютна політика має сприяти зростанню економіки.
  • Продовження та поглиблення співпраці з нашими міжнародними партнерами. Це ще один мій пріоритет. Так само як і незалежність центробанку, конструктивні відносини з міжнародною спільнотою – потрібно підтримувати.

Як Голова Національного банку я використаю увесь свій досвід і зроблю все від мене залежне, аби допомогти підвищити якість життя українців.

Дякую за увагу!

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини