Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Оновлюються норми, що регулюють процедуру надання окремих дозволів НБУ на проведення валютних операцій за надходження клопотань від КМУ

Оновлюються норми, що регулюють процедуру надання окремих дозволів НБУ на проведення валютних операцій за надходження клопотань від КМУ

З 20 квітня 2024 року оновлюються норми, що регулюють процедуру надання Національним банком України окремих дозволів на проведення валютних операцій у разі надходження відповідного клопотання від Уряду України.

Зміни внесені з метою узгодження нормативно-правових актів Національного банку із Законом України № 3624-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку", що набрав чинності з 19 квітня 2024 року. Крім того, відповідні зобов'язання НБУ взяв на себе згідно з положеннями Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ.

Так, якщо раніше звернення Кабінету Міністрів України були ключовою підставою для ухвалення Національним банком окремого рішення щодо надання дозволу на проведення валютної операції, то відзавтра Національний банк також значною мірою орієнтуватиметься на власний аналіз можливих наслідків таких рішень.

Національний банк, зокрема, братиме до уваги, чи узгоджується надання окремих дозволів на проведення валютних операцій із:

  • цілями забезпечення макроекономічної, фінансової та зовнішньої стабільності;
  • Стратегією пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

Зазначені зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 19 квітня 2024 року № 46 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 ", що набирає чинності з 20 квітня 2024 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини