Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Запровадження IBAN сприяє громадянам у реалізації права вибору банку для виплати заробітної плати

Запровадження IBAN сприяє громадянам у реалізації права вибору банку для виплати заробітної плати

Національний банк України має намір оптимізувати порядок переказу коштів роботодавцем на виплату заробітної плати працівникам. Це пов’язано із запровадженням в Україні міжнародного номера банківського рахунку* (далі - номер рахунку за стандартом IBAN). Тепер клієнт банку (роботодавець) отримав змогу формувати відомість на зарахування заробітної плати працівникам підприємства (організації, установи) із зазначенням номера рахунку працівника за стандартом IBAN, у тому числі на рахунок, який працівник самостійно відкрив у банку за власним вибором.

Відповідні зміни містить проєкт постанови Правління Національного банку України "Про внесення змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті" (далі - Проєкт), що пропонується для громадського обговорення.

Це дасть можливість працюючим громадянам реалізувати право самостійно відкривати рахунок у будь-якому банку для отримання заробітної плати або винагороди за виконану роботу.

"Громадянин, а не роботодавець, має сам обирати банк, що обслуговуватиме його рахунок. Таке право передбачене законодавством про оплату праці, і ми хочемо, щоб це право дійсно реалізовувалося. Адже це стимулюватиме банки до конкуренції, сприятиме підвищенню рівня обслуговування клієнтів та розширення спектру банківських послуг", - зауважив заступник Голови Національного банку Сергій Холод.

Також Проєктом уносяться інші зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, пов’язані зі змінами в законодавстві України, зокрема Кодексі України з процедур банкрутства, Законі України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

Аналіз регуляторного впливу цього Проєкту.

Зауваження та пропозиції до Проєкту приймаються до 10 березня 2020 року на поштову та електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: [email protected]


* відповідно до постанови Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року № 162 (зі змінами).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини