Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Запущено новий веб-сайт НБУ: інформативно, зручно, адаптивно

Запущено новий веб-сайт НБУ: інформативно, зручно, адаптивно

З 1 серпня 2019 року Національний банк України запускає новий веб-сайт, який є офіційним Інтернет-представництвом та основним каналом комунікацій центробанку. Розміщений на основному домені www.bank.gov.ua, він посяде місці "старого" веб-сайту, створеного ще на початку 2000-х.

Пріоритетом Національного банку є полегшення доступу клієнтів до вичерпної інформації, необхідної для ухвалення обґрунтованих рішень. Саме цьому має сприяти сучасний, двомовний та дружній до користувача інтерфейс нового веб-сайту НБУ. Він був розроблений за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID з урахуванням побажань, озвучених під час неодноразового спілкування зі стейкхолдерами.

"Національний банк працює задля задоволення потреб своїх клієнтів. А клієнтами НБУ є не тільки банки та інші учасники фінансового ринку, але й усі громадяни, підприємці та журналісти. Усім має бути зрозумілою політика центрального банку, вони мають легко знаходити відповіді на свої запитання. Адже це дозволить нашим клієнтам ухвалювати насправді поінформовані та зважені рішення – від повсякденних до довгострокових про формування заощаджень та інвестування", – зазначив Голова НБУ Яків Смолій.

Як наслідок, новий веб-сайт стане одним з дієвих інструментів українського центробанку для розбудови довіри, підвищення ефективності його політики, зниження рівня невизначеності в економіці відповідно до його Стратегії комунікацій.

"Новий веб-сайт Національного банку – це сучасне, інноваційне та орієнтоване на користувача першоджерело великого обсягу інформації. Ми розробили просту структуру, зручну навігацію, використали нові тренди у дизайні, зробили дизайн адаптивним. Все для того, аби зробити сайт корисним для різних аудиторій –журналістів, експертів, економістів та фінансових аналітиків, а також пересічних громадян", – зазначила директор Департаменту комунікацій Наталія Бондаренко.

В основі структури нового веб-сайту НБУ – доступність ключових показників та найуживаніших матеріалів. Водночас передбачено і можливість наскрізного пошуку спеціалізованої інформації та публікацій, необхідних для глибшого аналізу.  Відповідно, головна сторінка веб-сайту містить:

  • блок з ключовими показниками (рівень інфляції, поточна облікова ставка, курс гривні до євро та долара США на сьогодні, актуальний обсяг міжнародних резервів);
  • найсвіжіші та найважливіші новини НБУ; 
  • посилання на корисні матеріали та тематичні мікросайти НБУ; 
  • календар подій НБУ; 
  • медіа-простір.

Водночас уся інформація на веб-сайті розподілена за функціональними напрямками: монетарна політика, фінансова стабільність, нагляд, платежі та розрахунки, фінансові ринки, гривня. Замість великих масивів тексту зі складною термінологію відтепер на сайті вичерпні пояснення, що саме робить центробанк, а також відповіді на найпоширеніші запитання. А замість розпорошених даних – консолідовані у розділі "Статистика" статистичні дані за усіма темами.

Новий веб-сайт є адаптивним під потреби клієнтів НБУ. По-перше, більше уваги приділено візуалізації інформації, зокрема на сайті з’явилися інтерактивні графіки з показниками та їх динамікою. По-друге, відтепер сайт відображається на усіх пристроях, зокрема на смартфонах та планшетах. По-третє, на новому сайті є можливість обрати версію перегляду для людей з вадами зору.

Але це – не всі новації, передбачені на користувачів веб-сайту НБУ. У жовтні цього року завершиться другий етап доопрацювання нового веб-сайту. Разом з ним для клієнтів НБУ стануть доступні:

  • конструктор баз даних з можливістю будувати інтерактивні графіки та завантажувати дані у різних форматах;
  • розділ "Тарифи та послуги" - повна інформація про всі послуги, що надає НБУ, в одному місці;
  • автоматизований реєстр платіжних систем;
  • розділ "Вакансії" із можливістю одразу надіслати резюме;
  • нові тематичні мікросайти, зокрема для доступу до Музею грошей НБУ.

"Стара" версія веб-сайту продовжує працювати упродовж річного перехідного періоду на домені https://old.bank.gov.ua/.

Звертаємо увагу користувачів: якщо пристрій продовжує завантажувати стару версію веб-сайту Національного банку, необхідно очистити кеш.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини