Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банкам необхідно до кінця року сформувати частину буфера консервації капіталу

Банкам необхідно до кінця року сформувати частину буфера консервації капіталу

Національний банк нагадує банкам про необхідність забезпечити до 01 січня 2020 року наявність сформованого буфера консервації капіталу в розмірі 0,625%. Саме такий обсяг буфера стане обов’язковим для кожного банку на першому етапі процесу запровадження буфера консервації капіталу, що розпочинається з 2020 року.

У подальшому розмір буфера буде щороку поетапно збільшуватися, поки не досягне 2,5% від 01 січня 2023 року.

Формування відповідного буфера забезпечить створення банками в некризовий період запасу капіталу понад мінімальні вимоги для поглинання можливих втрат, які виникають в умовах загального економічного спаду, без порушень нормативу достатності капіталу в майбутньому. Цей інструмент сприятиме досягненню цілей стратегії забезпечення фінансової стабільності Національного банку через посилення спроможності банків поглинати збитки.

Буфер формується тими самими інструментами, що й основний капітал банків. Це означає, що з урахуванням вимог до формування буфера, значення показника нормативу достатності основного капіталу (Н3) станом на початок 2020 року має становити щонайменше 7,625%.

Зауважимо, що згідно з даними на 01 березня 2019 року всі платоспроможні банки мають достатньо капіталу, щоб забезпечити дотримання вимог щодо формування буфера консервації капіталу на рівні 0,625%.

Нагадаємо, що запровадження буферів капіталу було затверджене постановою Правління Національного банку України від 12 травня 2015 року № 312 "Про затвердження Змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні"

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини