Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк тимчасово знижує мінімальне значення LCR в іноземній валюті до 50%

Національний банк тимчасово знижує мінімальне значення LCR в іноземній валюті до 50%

Національний банк України тимчасово знижує мінімальне значення нормативу LCR в іноземній валюті з 80% до 50%. Для LCR в усіх валютах мінімальне обов’язкове значення залишається на рівні 80%.

Нагадаємо, банки України розпочали офіційний розрахунок нормативу з першого грудня 2018 року.

Уточнені розрахунки LCR в іноземній валюті, які банки здійснювали у грудні цього року, засвідчили необхідність пом’якшення вимог терміном на півроку. Протягом цього періоду банки зможуть збільшити обсяг високоякісних ліквідних активів (ВЛА) в іноземній валюті, необхідних для виконання нормативу, адже в цей час будуть погашені окремі випуски облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в іноземній валюті, які є у власності банків

Зауважимо, методика розрахунку нормативу передбачає, що власне ОВДП в іноземній валюті із залишковим терміном погашення понад 30 днів враховуються лише до ВЛА для розрахунку нормативу LCR за всіма валютами і не враховуються як ВЛА для LCR в іноземній валюті.

Відтак, згідно рішення Правління мінімальне обов’язкове значення LCR в іноземній валюті з кінця грудня 2018 року знижено з 80% до 50%. Подальший графік збільшення мінімального значення нормативу залишається без змін. Таким чином, мінімальне значення нормативу LCR в іноземній валюті буде доведено до рівня 100% поетапно за таким графіком:

  • 50% – починаючи з 31 грудня 2018 року;
  • 90% – починаючи з 1 червня 2019 року;
  • 100% – починаючи з 1 грудня 2019 року.

Таким чином, протягом першого півріччя банки матимуть змогу покращити політику управління ліквідністю в іноземній валюті,  збільшивши обсяг інших складових високоякісних ліквідних активів в іноземній валюті.

Вказане рішення закріплене постановою Правління НБУ від 28 грудня 2018 року №164 "Про внесення зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні", і набуває чинності 30 грудня 2018 року.

 

Довідково: 

Коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR) установлює мінімально необхідний рівень ліквідності для покриття чистого очікуваного відтоку коштів з банку протягом 30 днів з урахуванням стрес-сценарію.

LCR розроблений Базельським комітетом з банківського нагляду у відповідь на глобальну фінансову кризу 20072008 років. З 2015 року норматив є обов’язковим для банків країн ЄС відповідно до положень CRR/CRD IV. На сьогодні LCR запроваджено у 45 країнах світу, у тому числі в тих, які не є членами Базельського комітету з банківського нагляду.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини