Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк у червні застосував до АКБ "ІНДУСТРІАЛБАНК" захід впливу за порушення законодавства у сфері фінмоніторингу

Національний банк України за результатами перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення у червні 2019 року застосував до АКБ "ІНДУСТРІАЛБАНК" як захід впливу штраф у розмірі 6 852 526,49 гривень за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу, яка полягає у проведенні банком за період з 31.10.2017 по 14.06.2018 фінансових операцій із перерахування коштів1 з клієнтів банку у сумі близько 906 млн грн на рахунки в інших банках. У подальшому ці кошти засобами інкасації цих банків доставлялися готівкою до підрозділів2 зазначених клієнтів, зокрема, для видачі кредитів3.

Характер та наслідки цих фінансових операцій дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані, зокрема, з легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку.

Водночас банком не було здійснено заходів, які б дозволили отримати вичерпну інформацію щодо вищезазначених клієнтів, їх спроможності ведення фінансової діяльності на відповідні об’єми, з’ясувати суть вищезазначених фінансових операцій, зокрема шляхом здійснення поглибленої перевірки клієнтів, витребування у них додаткових пояснень, документів і відомостей стосовно фінансових операцій та подальшого використання готівкових коштів.

До того ж щодо учасників зазначених операцій наявні ознаки фіктивності.


1 Кошти отримано клієнтами Банку від інших юридичних осіб переважно як відступлення права вимоги або як розрахунок за цінні папери (поза фондовою біржою) у безготівковій формі без дотримання принципу "поставка цінних паперів проти оплати" за ціною реалізації, яка до 36 разів перевищувала номінальну вартість цих цінних паперів.

2 В офіційних джерелах наявна інформація, що відокремлені підрозділи деяких з клієнтів Банку на момент укладення договорів на послуги інкасації не існували.

3 Фінансові операції з погашення фізичними особами відповідних кредитів та/або сплати відсотків за їх користування відсутні.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини