Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Опубліковано третій річний звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності

Опубліковано третій річний звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності

Національний банк опублікував черговий річний Звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності. Звіт охоплює період з червня 2017 року по липень 2018 року

У ході своїх засідань за цей період Рада неодноразово підкреслювала, що ключовий ризик для фінансової стабільності на сьогодні ‒ це затримка у відновленні співпраці з МВФ. Здійснення структурних реформ, передбачених програмою співпраці з МВФ, є вкрай важливим для забезпечення макрофінансової стабільності та доступу до фінансування від інших міжнародних донорів.

Окрім того, на засіданнях Ради за цей час обговорювалися шляхи посилення співпраці Уряду та Національного банку України для забезпечення цінової стабільності та зваженої фіскальної політики, що є важливою передумовою збереження фінансової стабільності у довгостроковій перспективі. У фокусі уваги Ради перебували найбільш проблемні питання координації політики Міністерства фінансів і Національного банку, насамперед щодо поліпшення прогнозування динаміки залишків коштів ЄКР. Також розглядалося пов’язане питання про запровадження повноцінного середньострокового бюджетного планування на центральному та місцевому рівнях.

На додаток, за цей час було досягнуто консенсусу стосовно подальшої стратегії державних банків та розглянуто можливі шляхи вирішення проблеми непрацюючих кредитів на балансах державних банків; підтримано концепцію та фінансову модель розвитку інфраструктури ринків капіталу; окрема увага приділялась питанню законодавчого врегулювання криптовалют в Україні; підтримано запропоновану ФГВФО дорожню карту заходів для врегулювання неплатоспроможності ФГВФО.

Щоб підтримати розпочатий у 2014-2015 роках темп реформування, Рада неодноразово зверталася до причетних державних органів із закликом підтримати і ухвалити необхідне законодавство. Зокрема йшлося про нове валютне законодавство, документи, спрямовані на посилення захисту прав кредиторів та відновлення кредитування, упровадження середньострокового бюджетного планування для посилення стійкості державних фінансів.

Довідково: Раду з фінансової стабільності створено у березні 2015 року указом Президента України. До її складу входять Голова Національного банку України, Міністр фінансів України (співголови Ради), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, директор-розпорядник ФГВФО, заступник Голови Національного банку України, заступник Міністра фінансів України. Рада є форумом для фахового обговорення ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави. У 2018 році відбулося два засідання Ради. Наступне заплановано провести у жовтні поточного року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини