Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Економісти МВФ, центробанків Франції та Фінляндії проведуть у Національному банку дослідницькі семінари про комунікації

Економісти МВФ, центробанків Франції та Фінляндії проведуть у Національному банку дослідницькі семінари про комунікації

Напередодні Щорічної дослідницької конференції "Комунікації центрального банку: від таємниці – до прозорості", яку Національний банк України та Національний банк Польщі проведуть 23-24 травня 2019 року, в НБУ відбудуться три відкритих дослідницьких семінари.

21 травня 2019 року відбудеться перший семінар економістки відділу досліджень монетарної політики Банку Франції доктора Клодіани Істрефі. Під час заходу вона презентує спільне з професором Ратгерського університету Майклом Д. Бордо дослідження на тему "Особливості ухвалення рішення монетарним комітетом: "яструби", "голуби" чи конформісти" ("Perceived FOMC: The making of hawks, doves and swingers"). Дослідження присвячене вивченню того, як політичні преференції членів Федерального комітету відкритого ринку впливають на формування монетарної політики Федеральної резервної системи США. Дослідники проаналізували біографії 130 членів Федерального комітету відкритого ринку, які працювали у період з 1960 до 2015 року, від Вільяма М. Мартіна до Джанет Йеллен.

Усіх членів Комітету автори поділили на три типи залежно від їхніх пріоритетів – "яструби", які вважають пріоритетом боротьбу з інфляцією, "голуби", які віддають перевагу стимулюванню виробництва та зайнятості, а також конформісти, які можуть змінювати свої погляди на політику. За результатами аналізу автори дійшли висновку, що ідеології та події, які трапилися в житті членів Федерального комітету відкритого ринку до призначення, впливають на формування їхніх поглядів щодо проведення монетарної політики.

Початок семінару 21 травня об 11.00. Реєстрація учасників триватиме з 10:45 до 10:55. Для участі потрібно подати заявку на електронну адресу [email protected] до 14:00 17 травня 2019 року, зазначивши прізвище та ім’я учасника, місце роботи, контактні дані (телефон, e-mail). Враховуючи обмежену кількість місць, Національний банк залишає за собою право ухвалення рішень щодо участі в семінарі щодо кожного з заявників.

Другий семінар відбудеться 22 травня 2019 року. Старший економіст Міжнародного валютного фонду Етібар Джафаров презентує дослідження про те, як довіра до центрального банку визначає його реакцію на значні шоки умов торгівлі в країнах Латинської Америки, а також як прозорість та чітка комунікація можуть підвищити довіру до центрального банку.

Економіст проаналізував комунікації 20 центральних банків, які займаються інфляційним таргетуванням. Особливу увагу дослідник приділив найбільшим країнам Латинської Америки – Бразилії, Чилі, Колумбії, Мексиці та Перу, чиї валюти впродовж останніх років зазнали серйозної девальвації. Він стверджує, що прозорість та чітка комунікація центрального банку сприяє підвищенню довіри до нього, а також роблять його політику передбачуванішою. Більша довіра зі свого боку забезпечує більший простір для маневру у політиці процентних ставок в умовах інфляційних шоків, а це дозволяє ефективніше на них реагувати.

Початок 22 травня о 11.00. Реєстрація учасників триватиме з 10:45 до 10:55. З собою необхідно мати документи, що посвідчують особу. Для участі у семінарі потрібно подати заявку на електронну адресу [email protected] до 14:00 17 травня 2019 року, зазначивши прізвище та ім’я учасника, місце роботи, контактні дані (телефон, e-mail).

22 травня відбудеться дослідницький семінар керівника Інституту перехідних економік Банку Фінляндії доктора Іікки Корхонена та керівника департаменту комунікацій Банку Фінляндії доктора Еліси Ньюбі на тему "Опанування центральними банками комунікаційних викликів за допомогою Твітера" ("Mastering Central Banks’ Communication Challenges via Twitter").

Дослідники оцінюють, як центральні банки використовували Твітер, щоб забезпечити фінансову стабільність. Автори зазначають, що майже усі члени Європейської системи центральних банків (European System of Central Banks) мають облікові записи у Твітері, але їхня активність, зміст повідомлень та обмеження у використанні значно різняться. Дослідники створили велику базу даних усіх твітів для 46 Європейських центральних банків та фінансових регуляторів (включно з Україною, Швейцарією та іншими країнами, які не входять в ЄС) з моменту створення їхніх облікових записів у Твітері. Було проаналізовано важливість комунікацій з монетарної політики та фінансової стабільності – двох наріжних каменів сучасної системи центральних банків.

Початок семінару 22 травня о 15.00. Реєстрація учасників триватиме з 14:45 до 14:55. З собою необхідно мати документи, що посвідчують особу. Для участі у семінарі потрібно подати заявку на електронну адресу [email protected] до 14:00 17 травня 2019 року, зазначивши прізвище та ім’я учасника, місце роботи, контактні дані (телефон, e-mail).

Адреса проведення всіх трьох семінарів: м. Київ, вул. Інститутська 9, центральний вхід, к. 206. Робоча мова - англійська. З собою необхідно мати документи, що посвідчують особу.

Серію відкритих дослідницьких семінарів Національний банк України започаткував у липні 2015 року. Під час цих заходів представники академічних кіл, фахового та експертного середовища, міжнародних фінансових організацій, НБУ та інших центральних банків, мають змогу представити результати своїх дослідницьких проектів та обговорити їх у тісному експертному середовищі.

З метою подальшої організації дослідницьких семінарів запрошуємо до співпраці потенційних доповідачів для презентації результатів своїх досліджень з питань, що пов’язані з діяльністю Національного банку України та роботою фінансової системи. Пропозиції (разом з бажаною датою семінару, презентаційними матеріалами, резюме та/або проектом статей) необхідно подавати для подальшого розгляду до відділу досліджень Департаменту монетарної політики та економічного аналізу на електронну адресу [email protected].

З матеріалами відкритих наукових семінарів можна ознайомитися за посиланням.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини