Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк відкриє у Києві сучасний та інтерактивний Освітній центр "Музей грошей"

Національний банк відкриє у Києві сучасний та інтерактивний Освітній центр "Музей грошей"

Національний банк України за сприяння Президента України Володимира Зеленського розпочав масштабний соціальний проєкт у сфері фінансової грамотності, що передбачає створення Освітнього центру "Музей грошей" (далі – Музей). Відкриття Музею планується у 2023-2024 роках, розміщуватиметься він за адресою: м. Київ, Контрактова площа, 2-А. 

Мета цього проєкту – підвищення фінансової грамотності українців, їх рівня знань та навичок у сфері особистих фінансів. 

"Наша місія амбіційна – сприяти формуванню нової фінансової культури з метою зростання особистого добробуту українців. Тож команда Національного банку працює над поєднанням сучасного, інтерактивного, цифрового, інклюзивного музейного простору з дружнім, практичним і корисним освітнім центром, – наголосив Голова Національного банку Кирило Шевченко. – Ми готуємо широку екскурсійну та освітню програму для Музею грошей, яка буде цікава як малятам-дошкільнятам, так і людям поважного віку. Ми хочемо створити тут дружній простір для батьків із малюками, людей з інвалідністю та англомовних відвідувачів".

Кирило Шевченко додав, що виставка "Музей гривні просто неба", що працює з 2 вересня цього року, продемонструвала колосальний попит на фінансові знання. Відвідуваність виставки в чотири рази вища, ніж очікувалося, що свідчить про необхідність створення постійно діючого освітньо-музейного простору.

Музей стане унікальним для України центром надання безкоштовних практичних фінансових знань для всіх вікових категорій населення. Експозиційна площа триповерхового Музею становитиме близько 2000 кв. м, ще близько 1000 кв. м буде відведено для освітнього центру. У Музеї планується облаштування понад 20 експозиційних та 8 лекційних залів. Вхід буде безкоштовний, а пропускна здатність Музею становитиме більше 100 тис. відвідувачів на рік.

Національний банк України ставить собі за мету втілити в Музеї кращий досвід провідних музеїв грошей світу. Для досягнення цієї мети центральний банк консультується з музеями грошей із Канади, Польщі, Нідерландів, Німеччини, Австрії, Бельгії, Латвії та інших країн. 

До створення Музею Національний банк залучає кращих фінансистів України, зокрема з цією метою створена Опікунська колегія Музею грошей. До складу цього дорадчого консультативного органу увійшли Голови Національного банку, які очолювали центробанк у різні часи його існування – Володимир Матвієнко, Віктор Ющенко, Сергій Тігіпко, Володимир Стельмах, Степан Кубів, Яків Смолій. 

Перше засідання новоствореної Опікунської колегії Музею грошей відбулося сьогодні, 20 вересня 2021 року. Під час засідання було обрано голову Опікунської колегії Музею грошей, яким став Віктор Ющенко. 

Також на знак старту роботи над проєктом члени Опікунської колегії спільно з Головою Національного банку заклали першу символічну цеглину нового Освітнього центру "Музей грошей".

"Упевнений, що об’єднавши зусилля, ми зможемо створити гарний і корисний музейний та освітній простір, який сприятиме розвитку фінансової  грамотності українців довгі-довгі роки", – підкреслив Кирило Шевченко.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини