Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Банки отримають фінансовий стимул для приєднання до Системи BankID Національного банку

Уже сьогодні клієнти банків мають можливість дистанційного доступу до фінансових, адміністративних та комерційних послуг через зручну Систему BankID Національного банку України (далі – Система BankID НБУ).

З метою її подальшого розвитку та ширшого використання Національний банк пропонує оновити нормативні акти, що регулюють діяльність цієї системи диcтанційної ідентифікації.

Зокрема, йдеться про необхідність:

  • визначення загальних засад комерційної моделі функціонування системи;
  • запровадження порядку розрахунків між абонентами під час її використання;
  • вдосконалення порядку користування цією системою тощо.

Реалізація моделі комерційного використання Системи BankID НБУ надаватиме можливість абонентам-ідентифікаторам (банкам) монетизувати передачу даних на користь абонентів-надавачів послуг, які дистанційно надають комерційні послуги (адміністративні послуги залишаться безкоштовними). Водночас плата стягуватиметься не з користувача, а безпосередньо з абонента-надавача послуг. Так, у банків з’явиться додатковий стимул для підключення до системи. Відповідно, чим більше абонентів-ідентифікаторів та їхніх клієнтів приєднаються до Системи BankID НБУ, тим привабливішою вона буде для надавачів послуг.

Відповідні норми містить проєкт постанови Правління Національного банку України “Про затвердження Положення про Систему BankID Національного банку України” (далі – проєкт Постанови), що пропонується для громадського обговорення.

Також проєктом Постанови пропонується визнати такими, що втратили чинність постанови Правління Національного банку України:

  • від 30 серпня 2016 року № 378 "Про затвердження Положення про Єдину національну систему електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID Національного банку України";
  • від 03 жовтня 2018 року № 105 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

Аналіз регуляторного впливу проєкту Постанови.

Зауваження та пропозиції до проєкту Постанови приймаються до 02 лютого 2020 року на поштову та електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0, [email protected].

Довідково

Система BankID НБУ забезпечує здійснення електронної дистанційної ідентифікації фізичних осіб. За її допомогою користувачі мають можливість безпечно отримувати віддалений доступ до адміністративних (державних), фінансових, комерційних та інших послуг. Уже зараз у системі доступно більше 100 видів адміністративних та комерційних послуг.

Cьогодні до системи BankID НБУ підключені 11 банків – АТ "Альянс", АТ "Банк ФОРВАРД", Акціонерний банк "Південний", АТ "ПУМБ", Monobank (АТ "Універсал Банк"), АТ "Ощадбанк", АТ "Кредобанк", АТ АБ "Радабанк", АТ  "Мотор – банк", ПАТ "Банк Восток", АТ "Ідея Банк", ще низка банків (у тому числі АТ КБ "Приватбанк") знаходяться на етапі підключення.

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Інфографіка
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Проєкт Постанови
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Аналіз регуляторного впливу проєкту Постанови
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини