Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Банки та фінкомпанії отримали додаткові можливості для відстоювання власної позиції під час перевірок з питань фінмоніторингу

Національний банк України продовжує робити максимально прозорим порядок застосування заходів впливу до банків та небанківських фінансових установ. Це черговий крок на шляху до реалізації єдиного ризик-орієнтовного підходу до нагляду. Як Національний банк попередньо інформував громадськість, відповідні зміни затверджені до Положення №197*, яким передбачено порядок проведення перевірок фінустанов з питань фінансового моніторингу

Зокрема, з метою проведення безперервного діалогу з учасниками ринку, щодо яких проводяться перевірки, регулятор унормував практику проведення колегіальних зустрічей з представниками фінансових установ під час здійснення нагляду з питань фінансового моніторингу. Зустрічі проводяться до початку перевірки та після її завершення. Також вони можуть проводитися під час виїзної перевірки/безвиїзного нагляду (за ініціативою НБУ або установ). На цих зустрічах сторони можуть обговорити будь-які питання щодо організації проведення перевірок, їхніх результатів, зафіксованих порушень, виявлених проблем та наданих рекомендацій.

Крім того, змінами передбачено, що представники установ, щодо яких проводилися перевірки, за їхньою ініціативою або ініціативою НБУ, можуть брати участь в засіданнях Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем (далі – Комітет). На цих засіданнях розглядаються попередні результати здійсненого нагляду з питань фінансового моніторингу, рекомендації щодо усунення виявлених порушень та пропозиції щодо застосування адекватних заходів впливу. Присутні на засіданні представники фінансових установ зможуть особисто надати пояснення щодо обставин та виявлених фактів порушень для врахування регулятором під час ухвалення колегіальних рішень про заходи впливу в межах повноважень Комітету.

Крім зазначених оновлень, Національний банк затвердив й інші зміни до Положення №197, про які попередньо повідомляв. Так, регулятор врахував пропозиції установ та збільшив вдвічі – з 10 до 20 календарних днів – строк інформування про початок виїзної перевірки з питань фінансового моніторингу, а також зафіксував завчасне надання учасникам ринку переліку питань, що підлягають виїзній перевірці.

Піклуючись про розвиток електронного документообігу в банківській системі, Національний банк передбачив можливість надавати довідку чи акт за результатами нагляду з питань фінансового моніторингу в електронному вигляді.

Також за результатами співпраці з банківською спільнотою та з метою впровадження ефективних інструментів здійснення нагляду з питань фінансового моніторингу Національний банк затвердив перелік типових форм відповідей на запити, що використовуються з метою проведення виїзних перевірок з питань фінансового моніторингу. Використання зазначених типових форм дозволить банкам скоротити час на підготовку інформації на запити Національного банку та сприятиме якісному здійсненню нагляду.

Вказані зміни передбачені постановою Правління Національного банку України № 111 "Про затвердження змін до Положення про порядок організації та проведення перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", яка затверджена 22 серпня 2019 року.

Зміни набирають чинності з 29 серпня 2019 року.

 


* Положення про порядок організації та проведення перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 20.06.2011 № 197 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 31.07.2015 № 499) (зі змінами) (далі – Положення №197)

 

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Процес здійснення виїзних перевірок з питань фінансового моніторингу
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини