Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки залучили 2,4 млрд грн на першому тендері з надання довгострокового рефінансування

Банки залучили 2,4 млрд грн на першому тендері з надання довгострокового рефінансування

Сьогодні, 8 травня, Національний банк провів перший тендер з надання довгострокового рефінансування банкам без обмеження по сумі. Обсяги рефінансування обмежувалися лише наявною в банків ліквідною заставою. Участь у тендері взяли 11 банківських установ, які загалом отримали майже 2,4 млрд грн на строк від одного до п’яти років. Така підтримка довгострокової ліквідності банків з боку Національного банку дає їм змогу активніше здійснювати довгострокові інвестиції та надавати кредити реальному сектору економіки, який зазнав втрат під час глобальної кризи, спричиненої пандемією коронавірусу.

"Ми створємо умови, в яких бізнес може отримати за доступними ставками кошти не лише на короткострокові потреби, а й на масштабні бізнес-проєкти, які потребують довгострокових вкладень. Наприклад, такі важливі для держави та для створення робочих місць інфраструктурні проєкти як будівництво доріг тощо", - прокоментував результати першого тендеру Яків Смолій, виступаючи на засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України.

Наступний тендер з надання довгострокового рефінансування відбудеться 12 червня 2020 року.

Крім цього, сьогодні відбувся черговий тендер з підтримання ліквідності банків строком до 90 днів. У ньому взяли участь 4 банки, які загалом залучили майже 457 млн грн.

Нагадаємо, для протидії негативному впливу епідемії та карантинних заходів на економіку та фінансовий сектор Національний банк розширив підтримання ліквідності банків. По-перше, збільшено періодичність проведення тендерів із підтримання ліквідності, а також строк надання кредитів із 30 до 90 днів. По-друге, розширено перелік прийнятної застави, яку банки можуть надавати для отримання рефінансування. По-третє, запроваджено нові інструменти, у тому числі – довгострокове рефінансування на строк від 1 до 5 років.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини