Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у 2019 році

Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у 2019 році

У 2019 році зростання української економіки залишалося стійким: реальний ВВП збільшився на 3,2%, незначно уповільнившись порівняно з 2018 роком (3,4%). У IV кварталі минулого року реальний ВВП збільшився на 1,5% у річному вимірі. Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за IV квартал та в цілому за 2019 рік, опубліковані Державною службою статистики України 20 березня 2020 року. Оприлюднені дані національних рахунків враховують плановий перехід на постійні ціни 2016 року.

Фактичні темпи зростання економіки у 2019 році відповідали оцінці Національного банку, опублікованій в Інфляційному звіті за січень 2020 року (3,3%). Основним драйвером залишався внутрішній попит, як споживчий, так і інвестиційний.

  • Кінцеві споживчі витрати домогосподарств зросли на 11,9% після їх збільшення на 9,3% у 2018 році. Споживання підтримували насамперед значні темпи зростання заробітних плат і пенсій. Цьому також сприяли досить високі споживчі настрої населення, а також уповільнення інфляції.

     

    Водночас споживання державного сектору зменшилось (на 4,9%). Це зумовлене передусім очікувано стриманою фіскальною політикою Уряду в період пікових виплат за зовнішніми зобов’язаннями держави.
  • Вагомим фактором економічного зростання залишалася також інвестиційна активність. Валове нагромадження основного капіталу збільшилось на 14,2%. Інвестиційній активності сприяли високі ділові очікування бізнесу, покращення фінансових результатів підприємств, ремонтні роботи на окремих заводах, зокрема металургічних, а також активна реалізація бізнесом і державою інфраструктурних проектів, наприклад, у сфері альтернативної енергетики, а також розбудови доріг.

     

    Певне уповільнення інвестиційної активності порівняно з 2018 роком (з 16,6%) зумовлювалося значною мірою статистичним ефектом високої бази порівняння минулого року, що в тому числі відображала продаж операторам мобільного зв’язку ліцензій 4G.
  • Фізичні обсяги експорту товарів та послуг після незначного зниження у 2018 році помітно зросли у минулому році – на 6,7%. Цьому сприяли високі врожаї сільськогосподарських культур як у 2019 році, так і попереднього року, а також  світова цінова кон’юнктура у першому півріччі 2019 року. Водночас значний експорт аграрної продукції та постачання окремих товарів за рахунок продукції, виробленої у попередні періоди, призвели до суттєвого зменшення запасів, особливо в другому півріччі 2019 року.
  • Прискорилося зростання імпорту – до 6,3% порівняно з 3,0% у 2018 році. Це зумовлено як більшими обсягами імпорту природного газу в умовах невизначеності щодо нового контракту на транзит російського газу, так і стійким внутрішнім попитом, зокрема на машинобудівну продукцію.

     

    Утім, темпи зростання імпорту поступалися експорту. У результаті від’ємний внесок чистого експорту в зростання ВВП суттєво зменшився –до -0,4 в.п. порівняно із -2,3 в.п. у 2018 році.

У розрізі видів діяльності суттєвий внесок у зростання ВВП у 2019 році мало будівництво, що відображало високу інвестиційну активність підприємств. Стійкий споживчий попит підтримував зростання доданої вартості в секторах торгівлі та транспорту. Високими темпами зростав також фінансовий сектор. Черговий рекордний врожай підтримував зростання доданої вартості в агросекторі. Водночас  промислове виробництво у 2019 році знизилося через несприятливу зовнішню цінову кон’юнктуру та теплу зимову погоду, що, зокрема, негативно позначилося на показниках енергетичного сектору.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини