Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк оскаржить рішення суду першої інстанції про відновлення роботи банку "Союз"

Національний банк оскаржить рішення суду першої інстанції про відновлення роботи банку "Союз"

Національний банк має намір оскаржити в апеляційному порядку рішення Окружного адміністративного суду м.Києва від 6 листопада 2019 року, яким було задоволено позов акціонера банку "Союз" Сергія Дядечко та визнано незаконними рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Крім того, суд зобов’язав Національний банк вчинити всі необхідні дії щодо відновлення функціонування банку "Союз" як банківської установи.

Національний банк звертає увагу, що це рішення суду першої інстанції не набрало законної сили. Апеляційна скарга на рішення суду буде подана після отримання повного тексту рішення.

Нагадаємо, Правлінням Національного банку 15 березня 2016 року було ухвалено постанову №162/БТ "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "КБ "СОЮЗ". Основною підставою для такого рішення був факт встановлення систематичного порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансуванню тероризму.

Акціонер банку Сергій Дядечко у березні 2016 року звернувся з позовом до Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, у якому просив визнати протиправною та скасувати постанову Правління Національного банку про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку "Союз" та рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про початок процедури ліквідації банку, а також зобов’язати Національний банк вчинити певні дії щодо відновлення діяльності банку.

Національний банк вкотре наголошує, що законодавством не передбачено механізму відновлення діяльності банку, зокрема за рішенням суду, відносно якого ухвалене рішення про відкликання банківської ліцензії та його ліквідацію. Застосування аналогії права чи аналогії закону для встановлення порядку відновлення діяльності такого банку є неможливим, оскільки в силу статті 19 Конституції України Національний банк України зобов’язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Детальніше про причини і результати очистки банківського сектору можна дізнатись на веб-сайті "Велике банківське очищення".

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини