Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк починає публікувати щотижневі огляди стану банків

Національний банк починає публікувати щотижневі огляди стану банків

Національний банк на час карантину на ринку додатково до вже наявних щотижневих економічних оглядів починає публікувати щотижневі огляди стану банківського сектору.

Такий підхід відповідає принципу прозорості Національного банку, адже дозволить клієнтам банків, експертам та учасникам ринку оперативно отримувати свіжу інформацію про стан сектору в умовах карантинних заходів, запроваджених для подолання епідемії COVID-19.

У звіті наводяться дані про динаміку депозитів, ставок за кредитами та депозитами, ліквідності банківської системи, а також про заходи, які втілив Національний банк для підтримки фінансової системи.

Зокрема, у першому випуску звіту за 13-17 квітня зауважується таке:

  • На початку дії обмежувальних заходів відбувався відплив коштів з рахунків вкладників, проте його темпи були значно нижчими, ніж у перші дні криз 2008 та 2014 років. Водночас вже у квітні скорочення валютних депозитів, зокрема строкових загальмувало через укріплення гривні та стабільне постачання готівкової валюти до кас банків.
  • Зменшення активності вкладників загальмувало зниження ставок за гривневими депозитами, яке тривало з грудня 2019 року. Потреба банків у короткостроковій ліквідності призвела до вирівнювання ставок за строками: від початку року ставки за короткими депозитами знизилися помірніше, ніж за довшими.
  • Більшість великих банків має достатній запас ліквідності і тримає гривневі ставки за депозитами практично незмінними. Коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR, відображає здатність банку покривати відтоки коштів клієнтів впродовж 30 днів в умовах кризи) перевищує норматив майже удвічі.

Банки України та Національний банк вже здійснили кроки для впорядкування роботи установ в умовах карантину, а також мінімізації нагальних ризиків, пов'язаних з потенційним зниженням якості активів, погіршенням настроїв клієнтів та ускладненням залучення фінансування.

Так, з початку дії карантину Національний банк вже:

  • пом’якшив вимоги до оцінки кредитного ризику, що дозволило банкам безперешкодно робити реструктуризацію кредитів;
  • організував разом із банками доставку готівкової валюти у відділення, що дало змогу впоратись із підвищеним попитом на готівкову валюту;
  • організував процес знезараження гривневої готівки;
  • призупинив перевірки банків;
  • подовжив строки подання звітності банками до НБУ;
  • призупинив вимоги з оцінки заставного майна;
  • призупинив вимоги з виконання буферів капіталу;
  • відклав виконання банками низки вимог, які потребують присутності працівників банків на робочих місцях, зокрема щодо запровадження частини ІТ рішень для системи управління ризиками та процесу управління непрацюючими активами, стрес-тестування, оцінка SREP.

Сьогодні банки вже розпочали реструктуризацію кредитів для тих родин та бізнесу, які постраждали від обмежень. Установи мають значний запас високоякісних ліквідних активів та виконують всі зобов'язання перед клієнтами в повному обсязі.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини