Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк подав судовий позов у Швейцарії проти екс-акціонера ПриватБанку Ігоря Коломойського

Національний банк подав судовий позов у Швейцарії проти екс-акціонера ПриватБанку Ігоря Коломойського

Національний банк України 18 грудня подав позов до Першої інстанції Суду Республіки та Кантона Женеви проти одного з колишніх акціонерів ПриватБанку Ігоря Коломойського на загальну суму 6,64 млрд грн.

Позов подано за місцем проживання екс-акціонера банку з метою стягнення з Ігоря Коломойського заборгованості як з фінансового поручителя перед Національним банком за особистими поруками, наданими у 2016 році за п’ятьма договорами про надання кредитів рефінансування банку.

Відповідно до вимог швейцарського законодавства подання позову є наступним етапом судового розгляду, розпочатого у червні в Першій інстанції Суду Республіки та Кантона Женеви.

«Швейцарська система правосуддя перед поданням позову передбачає необхідність подання судової претензії, з якою Національний банк звернувся ще на початку червня. Оскільки усі намагання Національного банку врегулювати питання погашення Ігорем Коломойським заборгованості за кредитами рефінансування в досудовому порядку не були успішними, регулятор, на жаль, був змушений подати позов у встановлений швейцарською системою правосуддя строк, аби захистити свої законні права та інтереси», - повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Зауважимо, що задля забезпечення виконання Ігорем Коломойським взятих на себе зобов’язань за особистими поруками, на початку червня цього року Національний банк подав до українських судів 147 позовів проти нього та пов’язаних з ним 32 компаній – майнових поручителів. 

Станом на 18 грудня господарські суди вже ухвалили 20 рішень на користь Національного банку про звернення стягнення на предмети іпотеки за зобов’язаннями ПриватБанку на загальну суму 1,2 млрд грн. Національний банк звертає увагу, що 17 з 20 судових рішень набрали законної сили, і по 14 справах виконавчі документи були направлені в органи Державної виконавчої служби для примусового виконання.

«Національний банк готовий захищати свої законні права та інтереси, зокрема, у судових справах проти Ігоря Коломойського як в Україні, так і в інших юрисдикціях, щоб притягти його до відповідальності, яку він на себе взяв за договорами поруки. Ці позови є ще одним важливим кроком на шляху до захисту інтересів українців та забезпечення виконання колишніми акціонерами ПриватБанку взятих на себе зобов'язань», - додав Віктор Григорчук.

Національний банк вірить, що як швейцарський, так і український суди задовільнять обґрунтовані вимоги НБУ.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини