Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк розширив строки рефінасування банків та перелік прийнятної застави

Національний банк розширив строки рефінасування банків та перелік прийнятної застави

Національний банк збільшив строковість основних операцій з регулювання ліквідності банків, а саме, операцій з надання кредитів рефінансування на щотижневих тендерах з 30 до 90 днів. Перший тендер з подовженим строком рефінансування відбудеться у наступний четвер. 

Розширено також перелік прийнятної застави для залучення банками таких кредитів рефінансування. Зокрема, до заставного пулу можуть бути включені корпоративні облігації, випущені під державні гарантії, та муніципальні облігації. Також ці ж папери можна буде використовувати для здійснення операцій репо з Національним банком. В обидвох випадках рішення щодо включення цих активів у заставний пул чи прийняття у якості предмета репо буде ухвалюватися окремим рішенням Правління Національного банку після проведення аналізу активів.

Такі зміни спрямовані насамперед на підтримку достатньої ліквідності в банківській системі в умовах пандемії та карантинних обмежень, які негативно впливають на ділову активність і настрої бізнесу та громадян. Крім цього, разом із очікуваним запровадженням у травні довгострокового рефінансування на строк до 5 років вони сприятимуть підтримці реального сектора економіки.

"Останній місяць ми активно працювали над комплексом інструментів із підтримання економіки. За рахунок їх упровадження ми зможемо розширити для банків доступ до фінансування, яке вони зі свого боку зможуть спрямувати на кредитування реального сектору. Це має посилити стимулюючий ефект від зниження облікової ставки. Наша мета – спроможність банків  допомогти економіці України якомога швидше «стати на ноги» після завершення карантинних обмежень", - зазначив Голова Національного банку Яків Смолій.

Зміни затверджені постановами Правління Національного банку №53 від 23 квітня 2020 року "Про внесення зміни до Положення про процентну політику Національного банку України" та №54 від 23 квітня 2020 року "Про внесення змін до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи". Вони набувають чинності 27 квітня 2020 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини