Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк знизив облікову ставку до 12,5%

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 12.5% річних з 26 травня 2017 року. Пом’якшення монетарної політики узгоджується з необхідністю досягнення цілей щодо інфляції у 2017-2018 роках та водночас спрямоване на підтримку економічного зростання.

У квітні 2017 року споживча інфляція очікувано уповільнилася до 12.2% у річному вимірі. Це відбулося насамперед у результаті вичерпання впливу ефекту статистичної бази (суттєве зростання тарифів на природний газ у квітні 2016 року вплинуло на базу порівняння поточного року).

Такий рівень інфляції у квітні виявився дещо нижчим за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті (квітень 2017), що передбачає уповільнення інфляції до 9.1% на кінець поточного року. Це насамперед пояснюється слабшим, ніж очікувалося, тиском фундаментальних факторів.

Так, у квітні тривало зміцнення курсу гривні відносно долара США завдяки суттєвим валютним надходженням від сільськогосподарського експорту. Пропозиція валюти з боку експортерів металургійної продукції також залишалася значною попри наслідки припинення переміщення вантажів через лінію розмежування у Донецькій та Луганській областях, захоплення промислових підприємств на непідконтрольній території України. Водночас населення продовжувало активно продавати валюту на готівковому ринку – з початку року чиста купівля валюти банками сягнула 982 млн. дол. США. За рахунок цих коштів банки також підтримували пропозицію валюти на міжбанківському ринку.

Зі свого боку Національний банк, дотримуючись режиму гнучкого курсоутворення, не протидіяв поступовому зміцненню гривні і водночас викупляв надлишок валюти на міжбанківському ринку для поповнення міжнародних резервів. Загалом з початку року чиста купівля валюти Національним банком перевищила 1 млрд. дол. США.

Стабільна ситуація на фінансовому ринку, у свою чергу, призвела до поліпшення інфляційних очікувань. Як наслідок, базова інфляція у квітні залишилася незмінною на рівні 6.3%, тоді як Національний банк очікував на її незначне прискорення.

За попередніми оцінками Національного банку, у травні інфляція в річному вимірі прискорилася відповідно до квітневих прогнозів. Переважно – унаслідок подорожчання сирих продуктів харчування та збільшення тарифів на адміністративно регульовані послуги.

Водночас, поступово посилюється споживчий попит, що також закладалося в макроекономічний прогноз, затверджений під час минулого засідання Правління з питань монетарної політики. Так, спостерігається підвищення реальних заробітних плат населення, у тому числі – завдяки підвищенню мінімальної заробітної плати з початку року. Як наслідок, роздрібний товарооборот продовжує відновлюватися – у квітні він зріс на 6.1% у річному вимірі.

Загалом показники економічного зростання близькі до прогнозів Національного банку. У І кварталі ВВП зріс на 2.4% у річному вимірі. Більш повільне зростання, ніж наприкінці минулого року, пояснюється припиненням переміщення вантажів через лінію розмежування у Донецькій та Луганській областях, захопленням промислових підприємств на непідконтрольній території України. Унаслідок цих подій знизилося промислове виробництво, погіршилися показники потоків вантажу та оптового товарообороту.

Національний банк вважає досяжними цілі з інфляції на 2017 та 2018 роки (8%+/-2 в.п. та 6%+/-2 в.п. відповідно).

Відповідно до прогнозу, опублікованого Національним банком в Інфляційному звіті минулого місяця, інфляція уповільниться до 9.1% на кінець 2017 року та до 6.0% на кінець 2018 року.

Визначальним фактором цього буде уповільнення адміністративно регульованої інфляції та стримана монетарна й фіскальна політика. Водночас підтримуватимуть інфляційні процеси поступове відновлення споживчого попиту та можливі шоки пропозиції на ринках сирих продуктів харчування. Також певний інфляційний потенціал містить послаблення долара США на світових ринках в останні тижні, що створює ризики підвищення цін на імпорт з країн ЄС та інших торговельних партнерів України.

Як і раніше, Національний банк очікує, що блокада переміщення товарів через лінію розмежування у Донецькій та Луганській областях не буде мати суттєвого впливу на рівень інфляції.

Основним ризиком для досягнення цільових показників інфляції у 2017-2018 роках наразі є відхід від проведення виваженої фіскальної політики. Зокрема, більш суттєве підвищення соціальних стандартів та заробітних плат, ніж це узгоджується з досягненням цілей з інфляції.

Так, Національний банк вважає проведення пенсійної реформи життєво необхідним кроком для забезпечення стійкості державних фінансів і, відтак, цінової стабільності у довгостроковій перспективі. Проте у короткостроковій перспективі різке підвищення пенсійних виплат може призвести до зростання споживчого попиту. Це, в свою чергу, може змусити Національний банк скорегувати свою політику для нівелювання короткострокових наслідків такого зростання на цінову динаміку.

Також важливим є подальше проведення структурних реформ, необхідних для збереження макрофінансової стабільності, насамперед тих, зобов’язання реалізувати які Україна взяла за програмою співпраці з МВФ.

Таким чином, на основі прогнозу інфляції та балансу ризиків для його реалізації Правління Національного банку прийняло рішення про зниження облікової ставки до 12.5%.

У подальшому в цьому році Національний банк може продовжити пом'якшення монетарної політики, але тільки у випадку стійкого зниження окреслених ризиків.

Швидкість і ступінь ймовірного подальшого зниження облікової ставки будуть залежати від оцінки середньострокових ризиків для досягнення цілей інфляції як у 2017 році, так і, головне, вже у 2018 році. Очікується, що загалом за результатами 2017 року, на початку якого облікова ставка перебувала на рівні 14% річних, масштаб її зниження буде набагато меншим порівняно з 2016 роком, протягом якого ставка знизилася на 8 п.п.

При цьому потенційне пом'якшення монетарної політики у разі його здійснення може відбуватися в різних формах – шляхом як зниження облікової ставки, так і послаблення адміністративних обмежень на валютному ринку.

Зниження облікової ставки до 12.5% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 25 травня 2017 року №318-рш "Про розмір облікової ставки".

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 06 липня 2017 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини