Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк знизив облікову ставку до 15%

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 15% річних з 16 вересня 2016 року. Пом’якшення монетарної політки обумовлено подальшим зниженням ризиків для цінової стабільності та узгоджується з цілями щодо інфляції – 12% +/-3 п.п. на 2016 рік та 8% +/-2 п.п. на 2017 рік.

Динаміка споживчих цін в останні місяці відповідала прогнозу Національного банку, опублікованому в Інфляційному звіті (липень 2016). Так, у серпні 2016 року інфляція становила у річному вимірі 8.4%.

Інфляційний тиск, зумовлений фундаментальними факторами, продовжував послаблюватися. Про це свідчить подальше уповільнення базової інфляції – до 7.4% у річному вимірі. Як і передбачалося, це зумовлювали низький сукупний попит, висока пропозиція продовольчих товарів та стримана грошово-кредитна політика. На цьому тлі подальше покращенняпродемонстрували також інфляційні очікування як серед населення, так і серед бізнесу та експертної спільноти.

Економічна активність поступово відновлюється – у ІІ кварталі зростання реального ВВП прискорилося до 1.3% у річному вимірі. У липні зростання індексу випуску базових галузей зберіглося на рівні 1.7% у річному вимірі. Разом з тим, за оцінками Національного банку, внесок приватного споживання в економічне зростання залишався низьким і не ґенерував додаткового інфляційного тиску, незважаючи на високі темпи зростання реальних заробітних плат упродовж останніхмісяців.

У ІV кварталі 2016 року показник інфляції в річному вимірі наблизиться до рівня 12%. Головним чином – як результат відображення в статистиці підвищення тарифів на комунальні послуги. Базова інфляція, за оцінками Національного банку,продовжить уповільнюватися, демонструючи подальше послаблення фундаментального інфляційного тиску.

Волатильність обмінного курсу, що посилилася в серпні-вересні, не створила суттєвих ризиків для виходу інфляції за межі цільових показників (12% +/-3 п.п. на кінець 2016 року та 8% +/-2 п.п. на кінець року). Національний банк, як і раніше, не перешкоджав домінуючим тенденціям на валютному ринку, водночас згладжував надмірні коливання обмінного курсу за допомогою валютних інтервенцій.

Разом з тим, завершення другого перегляду програми співпраці з Міжнародним валютним фондом стане важливим фактором покращення очікувань, джерелом надходження фінансування до країни та сигналом як для вітчизняних, так і зовнішніх інвесторів, що наша країна прямує правильним шляхом до відновлення стійкого економічного зростання. Також збільшення обсягів експорту зернових та інших сільськогосподарських культур від високого врожаю компенсуватиме нещодавнє падіння цін на світових ринках.

Але з огляду на невизначеність щодо ситуації на зовнішніх ринках Національний банк залишає монетарні умови достатньо стриманими.

У разі продовження послаблення ризиків для цінової стабільності Національний банк і надалі пом’якшуватиме монетарну політику для підтримки відновлення економічного зростання.

Розмір облікової ставки на рівні 15% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 15 вересня 2016 року № 277-рш "Про розмір облікової ставки".

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 27 жовтня 2016 року відповідно до затвердженого графіка.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини