Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк відтермінував запровадження ваг ризику за державними цінними паперами у іноземній валюті через труднощі на світових ринках капіталу

Національний банк відтермінував запровадження ваг ризику за державними цінними паперами у іноземній валюті через труднощі на світових ринках капіталу

Національний банк України відтермінував на рік впровадження ваг ризику для державних цінних паперів України в іноземній валюті. Новий підхід мав бути запроваджений поетапно з 31 березня 2020 року, однак Національний банк відтермінував на рік його введення.

Таке рішення обумовлене негативними настроями на світових ринках капіталу. 

"Наразі світові ринки негативно реагують на новини про швидкість поширення коронавірусу. Відповідно зростає невизначеність і інвестори реагують традиційно – зниженням попиту на активи. Для того, щоб не знижувати інтерес банків до валютних ОВДП, Національний банк відтерміновує впровадження коефіцієнтів ризикозваження для цього типу активів", – зазначив заступник Голови Національного банку Олег Чурій.

Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 5 березня 2020 року №25.

Нагадаємо, на початку листопада 2019 року Національний банк вирішив впровадити коефіцієнти ризикозваження до українських державних облігацій в іноземній валюті. За цим підходом кредитний ризик українських державних облігацій в іноземній валюті буде оцінюватись за загальними підходами, тобто з урахуванням рейтингу України. Зараз усі цінні папери Уряду України незалежно від виду валюти враховувються з нульовим коефіцієнтом ризику. З врахуванням зазначених змін, нульовий ризик мав би бути визначений лише для державних облігацій у гривні.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини