Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк захистить ділову репутацію від наклепів депутата Олександра Дубінського у суді

Національний банк захистить ділову репутацію від наклепів депутата Олександра Дубінського у суді

Солом’янський районний суд міста Києва 12 листопада відкрив провадження за позовом Національного банку України до депутата Верховної Ради Олександра Дубінського про захист ділової репутації центрального банку.

Правління Національного банку України переконане, що через Олександра Дубінського, якого в медіа називають рупором олігарха Ігоря Коломойського, реалізується цілеспрямована інформаційна атака на Національний банк. За нею, вочевидь, "стоїть" власне сам ексвласник ПриватБанку, який із часу націоналізації ПриватБанку (три роки тому) намагається уникнути повернення коштів, виведених із банку до входження держави в його капітал. Негатив та наклеп, вимоги та очікування "тієї" сторони систематично озвучуються Дубінським або пов’язаними з ним інформаційними ресурсами.

Національний банк вимагає від Олександра Дубінського спростувати недостовірну інформацію, поширену ним у мережі Інтернет у обліковому записі DubinskyPro на вебресурсах youtube.com та facebook.com. Зокрема, депутат повідомив, що керівництво Національного банку в особі Голови НБУ Якова Смолія та першого заступника Голови Катерини Рожкової нібито організувало "злодійську схему", яка полягає у цілеспрямованому виведенні банків із ринку за хабарі від їхніх акціонерів для подальшої виплати їм компенсації з держбюджету.

Депутат навів приклад виведення Радикал Банку з ринку у 2015 році та нібито здійсненої сплати з боку Національного банку на користь бізнесмена-втікача Сергія Курченка майнової шкоди у розмірі 128 млн грн.

Національний банк вимагає спростування цієї інформації, оскільки:

По-перше, звинувачення в організації злодійської схеми з виведення банків з ринку є безпідставними та абсурдними та вводять в оману суспільство. Вони мають на меті очорнити ділову репутацію керівництва НБУ, дискредитувати реформу банківського сектору та підірвати довіру до Національного банку.

Очищення банківського ринку, яке мало місце у 2014–2016 рр., відбувалося відповідно до вимог чинного законодавства України і стосувалося банків, які мали недостатність капіталу та були не здатні виконувати зобов’язання перед вкладниками; банків, які займалися відмиванням грошей через схемні операції, та банків, які використовували кошти вкладників для фінансування бізнес-проєктів власника банку чи його родичів.

До речі, Радикал Банк був виведений із ринку через грубе порушення у сфері готівкового обігу, яке загрожувало збереженню довірених банку коштів вкладників. (Детальніше про причини виведення банків із ринку, починаючи з 2014 року, читайте у спецпроєкті НБУ "Причини і результати "великого банківського очищення": https://badbanks.bank.gov.ua/).

По-друге, не відповідає дійсності інформація, що Національний банк "допомагає Сергію Курченку, виплачуючи йому з бюджету 128 млн грн". Національний банк не відшкодовував і не допомагає ані Сергію Курченку, ані акціонеру Радикал Банку ТОВ "Промислова інноваційна компанія". Офіційне спростування щодо цього питання Національний банк вже публікував у вересні цього року.

Для усунення необґрунтованих звинувачень, які наводять наклеп на керівництво НБУ та рішення центробанку, Національний банк вимагає від Олександра Дубінського поширення на вебресурсах youtube.com та facebook.com спростування такого змісту:

 

"Спростування! Я, Дубінський Олександр Анатолійович, спростовую недостовірну інформацію, поширену в обліковому записі DubinskyPro на веб-сайті youtube.com та в обліковому записі Dubinsky.pro в соціальній мережі facebook.com під назвою "Новая власть решила заплатить Курченко 130 млн гривен" щодо того, що "Национальный банк Украины до сих пор помогает беглому младоолигарху Сергею Курченко; они сейчас берут оттуда 128 млн гривен и выплачивают их Курченко; воровская схема, во главе которой на сегодня стоят глава НБУ Смолий и настоящий глава НБУ первый замглавы Екатерина Рожкова, которая тогда же еще в 15 году участвовала в этой воровской схеме; должностные лица Нацбанка сознательно выводили эти банки с рынка, получая взятку от акционеров, а потом еще выплачивая им компенсацию". Така інформація є недостовірною".

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини