Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк здобув перемогу у Верховному Суді у справі про зупинення діяльності та виключення з реєстру платіжної системи 24NONSTOP

Національний банк здобув перемогу у Верховному Суді у справі про зупинення діяльності та виключення з реєстру платіжної системи 24NONSTOP

Верховний Суд 28 січня задовольнив касаційну скаргу Національного банку, підтвердивши законність рішень Національного банку про зупинення переказу коштів та виключення з реєстру платіжних систем внутрішньодержавної платіжної системи 24NONSTOP.

У 2015 році Національний банк за результатами перевірки виявив факти порушення ТОВ "Ай Ті Фінанс" вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем. Зокрема, всупереч вимогам постанови Правління Національного банку від 06.08.2014 № 466 "Про призупинення здійснення фінансових операцій" ТОВ "Ай Ті Фінанс" не зупинило операції з переказу коштів через ПТКС на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

У зв’язку із зазначеним 30 грудня 2015 року Комітет Національного банку з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем (далі – Комітет Національного банку) ухвалив рішення № 651 про зупинення переказу коштів у внутрішньодержавній платіжній системі 24NONSTOP, платіжною організацією якої є ТОВ "Ай Ті Фінанс".

Проте ТОВ "Ай Ті Фінанс" не виконало зазначене рішення Комітету Національного банку. У зв’язку з цим 4 лютого 2016 року вищезазначений Комітет Національного банку ухвалив рішення про виключення системи 24NONSTOP з Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури.

Не погодившись із вищезазначеними рішеннями Національного банку, ТОВ "Ай Ті Фінанс" звернулося до суду з вимогою визнати незаконними рішення регулятора.

Відповідно до рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 28.03.2019, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.07.2019, позовні вимоги ТОВ “Ай Ті Фінанс” задоволено. Національним банком України було подано касаційну скаргу, яка була задоволена 28 січня 2019 року Верховним Судом.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини