Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк здобув першу перемогу у судових процесах щодо визначення пов’язаних осіб з ПриватБанком напередодні націоналізації

Національний банк здобув першу перемогу у судових процесах щодо визначення пов’язаних осіб з ПриватБанком напередодні націоналізації

Окружний адміністративний суд міста Києва 10 грудня 2019 року відмовив ТОВ "САМТЕК-СЕРВІС" у задоволенні позову про визнання протиправним та скасування рішення Національного банку про визначення позивача напередодні націоналізації пов’язаною з ПАТ КБ "ПриватБанк" особою.

13 грудня 2016 року Комісія Національного банку України з питань визначення пов’язаних із банками осіб та перевірки операцій банків з такими особами рішенням № 105 визначила ТОВ "САМТЕК-СЕРВІС" пов’язаною особою.

У подальшому кошти, які знаходились на рахунках, відкритих на ім’я ТОВ "САМТЕК-СЕРВІС", були обміняні Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на акції додаткової емісії та продані державі у порядку, передбаченому статтею 41-1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" у процесі виведення неплатоспроможного ПАТ КБ "ПриватБанк" з ринку за участі держави.

Не погодившись із зазначеним рішенням ТОВ «САМТЕК-СЕРВІС» оскаржило його у Окружному адміністративному суді міста Києва. Проте суд відмовив у задоволенні позову з огляду на те, що:

  1. Національний банк наділений повноваженнями щодо ухвалення рішення про визначення фізичних та юридичних осіб особами, пов’язаними з банком;
  1. ТОВ "САМТЕК-СЕРВІС" відповідно до частини першої статті 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність" є пов’язаною з ПАТ КБ "ПриватБанк" особою, про що останній періодично повідомляв Національний банк.

Національний банк сподівається, що зазначена судова практика буде застосовуватись іншими судами під час розгляду відповідних позовів щодо оскарження питань пов’язаності з ПАТ КБ "ПриватБанк". На сьогодні до Національного банку було подано понад 40 позовів про оскарження пов’язаності з ПАТ КБ "ПриватБанк".

Інформація про перебіг судових справ, у яких задіяний НБУ, у тому числі щодо оскарження пов’язаності з ПАТ КБ "ПриватБанк" є за посиланням : http://storm.bank.gov.ua/matrix.

Довідково:

Рішення щодо переходу ПАТ КБ  "ПриватБанк" у власність держави та інші рішення, що супроводжували цей процес, були підготовлені та ухвалені на державному рівні задіяними державними органами у чіткій відповідності до статті 41-1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Це рішення дозволило захистити понад 20 млн громадян України, які зберігають кошти в цьому банку та користуються його сервісами. Зокрема, 3,2 млн пенсіонерів та 1,6 млн інших соціально незахищених верств населення. Усі вони зберегли повний доступ до своїх рахунків (та коштів.)

Це рішення допомогло уникнути системних ризиків для банківського сектору та стало запорукою збереження фінансової стабільності у країні.

Згадати хронологію подій навколо ПриватБанку: http://pb.bank.gov.ua

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини