Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк змінює вимоги до обов’язкових резервів банків для здешевлення кредитів і дедоларизації економіки

З 10 березня 2020 року норми обов’язкових резервів банків залежатимуть від валюти залучених коштів, а не від їхньої строковості, як зараз. Для гривневих коштів буде встановлено нульову ставку резервування, а для валютних – 10%. Це сприятиме двом стратегічним цілям Національного банку – активізації банківського кредитування та дедоларизації економіки.

"На нашу думку, зміна підходу до формування резервів не лише сприятиме зниженню доларизації банківських вкладів, а й допоможе швидше здешевити гривневі кредитні ресурси для населення та бізнесу", – наголосив Голова Національного банку Яків Смолій, оголошуючи це рішення під час пресбрифінгу з монетарної політики.

Сьогодні валютні кредити незатребувані ані серед бізнесу, ані серед населення, хоча валютна ліквідність банківської системи сягає близько 6 млрд дол. США. Водночас економіка потребує активізації кредитування в національній валюті. Однією з передумов для цього є зменшення відсоткових ставок у гривні.

Зменшення облікової ставки Національного банку упродовж цього року з 18% до 13,5%  і очікування її подальшого зниження до 8% поступово транслюються у здешевлення гривневих кредитів. Обнуління вимог обов’язкового резервування у гривні надасть додатковий імпульс цьому процесу завдяки здешевленню для банків гривневих залучень.

Водночас відтермінування запровадження нового підходу пов’язане з необхідністю перехідного періоду, під час якого банки підлаштовуватимуть свої комерційні політики під оновлені вимоги до обов’язкових резервів.

Запровадження нового підходу до формування банками обов’язкових резервів затверджено Рішенням Правління Національного банку №926-рш від 12 грудня 2019 року "Про внесення зміни до рішення Правління Національного банку України від 23 листопада 2017 року №752-рш". Зміни набувають чинності 10 березня 2020 року.

Довідково:

Поточні нормативи обов’язкового резервування для банків розраховуються залежно від строковості залучених коштів. Для строкових коштів вони становлять 3%, для коштів, залучених на поточні рахунки – 6,5%.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини