Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Оновлені 200 гривень уведені в обіг

Оновлені 200 гривень уведені в обіг

Національний банк України 25 лютого 2020 року ввів у обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень, що поступово замінять у обігу банкноти попереднього зразка.

Це ще один крок у напрямі оптимізації банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року. Завершить цей процес уведення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень (у середині 2020 року).

Оновлений номінальний ряд гривні міститиме надійніші та захищеніші від підробок банкноти, а також забезпечить зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави.

Завдяки таким комплексним змінам номінальний ряд гривні зрештою скоротиться до оптимального розміру – 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень).

Про механізм заміни оновлених банкнот

Національний банк першочергово планує увести в обіг близько 5 млн оновлених 200-гривневих банкнот. Перша партія цих грошових знаків уже розподілена між підрозділами Національного банку в регіонах.

«Оновлена банкнота номіналом 200 гривень тепер є дійсним платіжним засобом на території України, нею можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції у банках, – повідомив заступник Голови Національного банку Сергій Холод. – Відсьогодні банки можуть отримувати оновлені банкноти номіналом 200 гривень у Національному банку і видавати їх своїм клієнтам».

Виробники банкоматів, банківської лічильної техніки, програмно-технічних комплексів самообслуговування також зможуть відсьогодні отримати нові 200-гривневі банкноти в банків або у Національного банку для налаштування свого обладнання.

Для громадян Національний банк створив максимально зручні умови – їм непотрібно обмінювати банкноти номіналами 200 гривень попереднього зразка на нові. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно як новими грошовими знаками, так і банкнотами номіналом 200 гривень зразка 2007 року.

Поступово в обігу ставатиме більше нових 200-гривневих банкнот у результаті природнього зношення банкнот попереднього зразка.

Про дизайн оновленої банкноти

На банкноті номіналом 200 гривень нового зразка збережено основні зображення банкноти зразка 2007 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному – зображення будівлі В`їзної вежі Луцького замку. Портрет Лесі Українки переміщено до центру банкноти (раніше був із правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 75 x 148 мм. Переважаючий колір банкноти – світло-рожевий.

«Водночас ми суттєво посилили захист нової банкноти номіналом 200 гривень. Зокрема, тепер ця банкнота має кілька нових сучасних елементів захисту, що значно мінімізують можливість її підробки», – наголосив директор департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити такий елемент захисту як оптично-змінний елемент SPARK. Він має поступово змінювати колір від пурпурного до золотисто-зеленого.

Ще однин важливий елемент захисту – «віконна» захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та графічний знак гривні. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.

Крім того, на банкноті покращено рельєфність елементів друку, у тому числі елементу для людей з вадами зору. Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.

Довідково

Відео, що демонструє дизайн та захист оновленої банкноти номіналом 200 гривень зразка 2019 року, доступне на каналі Національного банку в YouTube.

Фотографії оновлених банкнот розміщені в акаунті Національного банку на платформі Flickr.

Докладніше про захист оновленої банкноти номіналом 200 гривень можна дізнатися на спеціальному тематичному ресурсі.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини