Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Опубліковано четвертий річний звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності

Опубліковано четвертий річний звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності

Національний банк  оприлюднив річний Звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності за період з серпня 2018 року по липень 2019 року.

Ключовим ризиком за цей період для фінансової стабільності України залишалась пауза у співпраці з МВФ. Члени Ради неодноразово наголошували на необхідності продовження активної співпраці з Міжнародним валютним фондом, що є запорукою продовження структурних реформ та рефінансування зовнішнього боргу за нижчими ставками.

У фокусі уваги Ради  були й інші проблемні питання, які не перший рік є джерелом системних ризиків в Україні. Насамперед, це питання врегулювання проблемної заборгованості державних банків, упередження потенційних негативних наслідків несприятливого розгортання подій навколо ПриватБанку, поліпшення фінансового стану Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Відтак, у звітному році Рада:

  • Затвердила та погодила до оприлюднення Рекомендації (принципи) щодо роботи банків державного сектору із непрацюючими кредитами (NPLs). Рекомендації  оприлюднені на сайті Національного банку на початку січня 2019 року. Вони визначили базові передумови, які повинні забезпечити справедливість та прозорість процесу реструктуризації, а також захист інтересів держави.
  • Обговорила можливі шляхи врегулювання заборгованостей державних монополій перед державними банками та визнала  необхідність формування середньострокової стратегії для держмонополій.
  • Підтримала необхідність подальших змін у системі гарантування вкладів, у т.ч. імплементації директив ЄС щодо розширення переліку учасників системи гарантування, системи раннього реагування, механізму виведення банків із ринку, фінансування Фонду. Утворена Радою Робоча група з впровадження заходів врегулювання неплатоспроможності ФГВФО має опрацювати із залученням експертів МВФ та Світового банку підходи, які забезпечать платоспроможність ФГВФО вже до кінця 2019 року.
  • Підтримала введення системи подання фінансової звітності у форматі іXBRL. Оновлений порядок формування і подання фінансової звітності сприятиме спрощенню ведення бізнесу для українських компаній.  Більша відкритість фінансової інформації про діяльність українських підприємств сприятиме покращенню інвестиційного клімату та розвитку ринків капіталу.

Крім того, у квітні відбулося  позачергове засідання Ради, присвячене наслідкам судових процесів навколо ПриватБанку. Учасники засідання обговорили можливі шляхи та сценарії захисту інтересів держави у судах і домовились підтримувати комунікації про перебіг судових справ щодо ПриватБанку із громадськістю та міжнародними фінансовими організаціями, домагатися максимальної відкритості та прозорості процесу, опрацювати можливість зняття грифу «банківська таємниця» з інформації, що стосується непрацюючих кредитів, оновити план дій із правового захисту інтересів держави у подальших судових процесах.

Довідково: Раду з фінансової стабільності створено у березні 2015 року указом Президента України. До її складу входять Голова Національного банку України, Міністр фінансів України (співголови Ради), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, директор-розпорядник ФГВФО, заступник Голови Національного банку України, заступник Міністра фінансів України. Рада є форумом для фахового обговорення ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини