Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Популярність безготівкових розрахунків платіжними картками зростає завдяки інноваціям

Популярність безготівкових розрахунків платіжними картками зростає завдяки інноваціям

Розширення платіжної інфраструктури та зростаюча популярність інноваційних способів оплати сприяє сталому розвитку безготівкових розрахунків із використанням платіжних карток в Україні.

Кожна п’ята активна картка в Україні – безконтактна

На сьогодні близько 22% активних платіжних карток – це безконтактні та токенізовані картки[1]. Кількість таких карток продовжує зростати швидкими темпами: з початку 2019 року кількість безконтактних та токенізованих платіжних карток збільшилась майже на 70 % – до 6,7 млн шт. та 1,9 млн шт. відповідно. Їхня популярність таких карток зумовлена безпекою, швидкістю та зручністю у використанні.

Безготівкові операції з використанням безконтактних та токенізованих карток разом становили третину від загальної кількості та обсягу безготівкових операцій у торговельній мережі (33% та 32,8% відповідно).

Вісім із десяти операцій із платіжними картками безготівкові

Загальна кількість операцій (безготівкових та отримання готівки) з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, за 9 місяців 2019 року становила 3 651,7 млн шт., а їхній обсяг – 2 582,7 млрд грн. Якщо порівняти з аналогічним періодом 2018 року, кількість операцій зросла на 29%, а сума – на 27%.

За кількістю переважали безготівкові операції – 2 991,7 млн шт. (81,9%), тобто вісім із десяти операцій із платіжними картками були безготівковими. Водночас обсяг безготівкових операції становив 1 282,6 млрд грн, що склало 49,7% від усіх операцій із картками.

Розподіл безготівкових операцій із використанням платіжних карток за підсумками 9 місяців 2019 року свідчить, що найбільша кількість операцій припадала на розрахунки в торговельній мережі – 51%. За обсягами безготівкових операцій домінували перекази з картки на картку – 41%.

Загальна кількість платіжних карток в Україні станом на 01 жовтня 2019 року зросла на 9%, якщо порівняти з початком 2019 року, та становила 64,7 млн шт. 60% від цієї кількості – це активні платіжні картки. 

89% торговельних POS-терміналів забезпечують безконтактну оплату

Популярність безконтактних операцій позитивно впливає на розширення безконтактної платіжної інфраструктури. Від початку 2019 року мережа торговельних POS-терміналів в Україні зросла на 14,1% – до 318,4 тис. од., із них 89% торговельних POS-терміналів забезпечують можливість здійснення безконтактної оплати (станом на 01 січня 2019 року – 79,4%).

Співвідношення загальної кількості платіжних терміналів (контактних та безконтактних) до чисельності постійного населення України[2] станом на 01 жовтня 2019 року становило 8,0 тис. шт. на 1 млн населення. Водночас регіональний розподіл термінальної мережі на території України залишається нерівномірним. Найменша кількість платіжних пристроїв на одного жителя спостерігається на заході країни та у Луганський, Донецькій областях.

За кількістю платіжних карток та платіжних пристроїв для їхнього обслуговування домінують Київ, Дніпропетровська та Харківська області. Загальна кількість банкоматів та програмно-технічних комплексів самообслуговування (ПТКС) в Україні залишилася майже без змін та станом на 01 жовтня цього року склала 19,7 тис. шт. та 16,6 тис. шт. відповідно.

Довідково.

Станом на 01 жовтня 2019 року в Україні працював 71 учасник карткових платіжних систем.


[1] Створені в результаті заміни реквізитів платіжних карток на унікальні цифрові ідентифікатори, які використовуються для здійснення операцій із застосуванням ґаджетів із функцією NFC (зокрема через платіжні сервіси Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay та інші);

[2] За даними Державної служби статистики України.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини