Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Щодо рішень Комітету з монетарної політики

22-23 квітня 2015 року відбулося чергове засідання Комітету з монетарної політики Національного банку України (далі - Комітет), на якому було прийнято рішення рекомендувати Правлінню Національного банку України не змінювати діючий рівень облікової ставки 30%. Під час засідання Комітету його членами було заслухано доповіді фахівців Національного банку України щодо макроекономічної ситуації, зокрема інфляційних процесів, розвитку ситуації на грошово-кредитному ринку, ризиків для стабільності гривні. У ході обговорення презентацій фахівців члени Комітету висловили свої позиції та бачення з питань, що розглядалися.

Відзначалося, що інфляційний сплеск у березні (приріст індексу споживчих цін зріс до 45.8% у річному вимірі) був значною мірою наслідком суттєвого курсового знецінення гривні наприкінці лютого 2015 року та ажіотажного споживчого попиту, спричиненого погіршенням очікувань.

Проте запровадження Національним банком комплексу заходів, зокрема підвищення процентних ставок і посилення адміністративних обмежень, дало змогу не лише стабілізувати ситуацію на валютному ринку, але й досягти зміцнення національної грошової одиниці. Протягом більшої частини березня та квітня обмінний курс знаходився на рівні 21 - 23 гривні за долар США, а Національний банк України мав змогу купувати іноземну валюту на ринку для поповнення міжнародних резервів.

Упродовж наступних місяців динаміка інфляційних процесів визначатиметься дією різноспрямованих чинників. Так заплановане підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів та певна інерційність цінових процесів впливатимуть на подальше зростання споживчих цін. Ураховуючи березневі показники, ризики перевищення фактичною інфляцією прогнозного показника на кінець 2015 року суттєво підвищились.

Водночас поступове вичерпання впливу ефектів девальвації та підвищення адміністративно регульованих цін та тарифів, зниження сукупного попиту в економіці, стримана бюджетна та грошово-кредитна політика й усунення неефективної системи енергетичних субсидій стримуватимуть зростання цін. Насамперед це має позначитися на показниках базової інфляції.

Ключовою умовою поступового зниження інфляції є подальше збереження стабільності на валютному ринку, що допоможе усунути негативні інфляційні та девальваційні очікування.

Ураховуючи зазначене, члени Комітету дійшли згоди, що з метою закріплення позитивних тенденцій на грошово-кредитному ринку доцільним є збереження облікової ставки на наявному рівні. За очікуваннями членів Комітету в найближчій перспективі при відсутності зовнішніх шоків ризики для стабільності гривні зменшуватимуться, що дозволить перейти до пом’якшення грошово-кредитної політики.

Наступне засідання Комітету відбудеться 27, 28 травня  2015 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини