Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Суд ухвалив рішення стягнути з екс-власника банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго 1,5 млрд грн на користь Національного банку

Суд ухвалив рішення стягнути з екс-власника банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго 1,5 млрд грн на користь Національного банку

Шевченківський районний суд м. Києва 1 жовтня ухвалив рішення щодо стягнення з колишнього власника банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго 1,539 млрд грн на користь Національного банку в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування.  Водночас суд відмовив Костянтину Жеваго у зустрічному позові про визнання недійсним договору поруки, який було укладено з Національним банком.

У 2015 році Костянтин Жеваго, який на той момент був власником банку "Фінанси та Кредит", уклав з Національним банком договір поруки про погашення кредитів рефінансування за рядом кредитних договорів, взявши на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості фінансової установи перед Національним банком.

Оскільки Костянтин Жеваго продемонстрував небажання добросовісно виконувати взяті на себе зобов’язання за договором поруки, у грудні 2015 року Національний банк звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку. Національний банк звертає увагу, що фактично судовий процес тягнувся майже 3,5 роки, оскільки опонент використовував усі можливості для затягування процесу.

"Для реального забезпечення захисту прав кредиторів потрібно продовжувати реалізацію судової реформи. Одним з її напрямків має стати дотримання розумних строків розгляду справ, а також внесення змін до процесуальних кодексів, якими буде посилено відповідальність недобросовісних боржників за зловживання процесуальними правами та затягування розгляду справ. Це не тільки дозволить скоротити час для розгляду судових позовів кредиторів, щонайменше до 3-6 місяців, але і посилить платіжну дисципліну боржників, що врешті-решт сприятиме врегулюванню спірних взаємовідносин з кредитором", – зазначив начальник відділу судової роботи з проблемними активами Управління роботи з проблемними активами Національного банку Сергій Бойко.

Після того, як рішення суду набере законної сили, Національний банк вживатиме всіх можливих правових заходів для стягнення коштів на виконання рішення в рахунок погашення заборгованості банку.  На сьогодні загальний обсяг заборгованості банку "Фінанси та Кредит" перед Національним банком за усіма кредитами рефінансування складає 6,75 млрд грн.

Довідково

Нагадаємо, Національний банк України 17 вересня 2015 року ухвалив рішення про віднесення банку "Фінанси та Кредит" до категорії неплатоспроможних.

На момент ухвалення цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою в 97,67% акцій.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини