Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Учасники фінсектору стурбовані станом співпраці з міжнародними організаціями – Опитування про системні ризики

Учасники фінсектору стурбовані станом співпраці з міжнародними організаціями – Опитування про системні ризики

Банки та небанківські фінансові установи вважають стан фінансового сектору задовільним, проте стурбовані станом співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Про це свідчать результати свіжого "Опитування про системні ризики фінансового сектору", проведеного Національним банком.

Дві третини опитаних фінансових установ оцінили стан сектору як задовільний, ще 21% – як добрий.

На думку більшості респондентів, у найближчі півроку стан сектору не зміниться. 64% опитаних вважають, що на сьогодні загальний рівень ризику в системі середній, а 36% оцінили його як високий.

У третьому опитуванні поспіль респонденти вказали, що найбільш значне джерело ризику для фінансового сектору – корупція, діяльність правоохоронних органів та судової системи: 57% опитаних зазначили, що це фактор високого ризику, ще 29% вважають його дуже високим.

Водночас найбільша частка опитаних (32%) вважала факторами дуже високого ризику політичну та соціальну ситуацію в Україні, а також стан співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Учасники опитування підтверджували це також у відкритих питаннях, уточнюючи, що співпраця з МВФ критично важлива для забезпечення стабільності сектору.

До п’ятірки найбільших факторів ризику для фінансового сектору увійшли:

  • корупція, діяльність правоохоронних органів та судової системи;
  • політична та соціальна ситуація в Україні;
  • стан співпраці з міжнародними фінансовими організаціями;
  • стан захисту прав кредиторів та інвесторів;
  • шахрайство та кібернетичні загрози.

Якщо порівняти з результатами попереднього опитування, проведеного в листопаді 2018 року, на думку респондентів, найбільше ризики зросли за факторами політичної та соціальної ситуації в країні та припливу іноземного капіталу (прямих інвестицій) в Україну. Найсуттєвіше, за їхніми оцінками, зменшився ризик конкуренції на ринку фінансових послуг.

Детально з результатами опитування можна ознайомитися в підрозділі "Опитування про системні ризики фінансового сектору" розділу "Публікації" на офіційному Інтернет-представництві Національного банку.

Наступне "Опитування про системні ризики фінансового сектору" буде опубліковано в листопаді 2019 року.

 

Довідково

Опитування проводилося з 13 до 27 травня 2019 року. Участь у ньому взяли керівники 20 банків, 4 страхових та 4 інвестиційних компаній. До вибірки не потрапили фінансові установи, до яких запроваджено санкції. Підсумкові результати не зважувалися на розмір банку/компанії чи їхньої частки на ринку – усі відповіді рівноцінні.

Опитування про системні ризики фінансового сектору вивчає, як найбільші банки та небанківські фінансові установи сприймають поточні та потенційні ризики для фінансового сектору, і проводиться Національним банком України двічі на рік. Його результати відображають, як топ-менеджери фінустанов оцінюють стан фінансового сектору за минулі 6 місяців та чого очікують у наступні півроку.

Представлені результати ґрунтуються на отриманих відповідях респондентів і можуть не збігатися з оцінкою ризиків фінансової системи Національним банком України.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини