Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Уповноважені банки розширюють свою діяльність із забезпечення готівкою в регіонах України

Уповноважені банки розширюють свою діяльність із забезпечення готівкою в регіонах України

Національний банк поступово передає частину своїх запасів на зберігання уповноваженим банкам для забезпечення готівкою областей України.

Сьогодні уповноважені банки частково забезпечують готівкою більшість регіонів України. Зокрема йдеться про Вінницьку, Житомирську, Закарпатську, Івано-Франківську, Кіровоградську,  Миколаївську, Одеську, Полтавську, Рівненську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Чернігівську, Черкаську області.

Згодом географія діяльності уповноважених банків розшириться. До кінця 2018 року делегована модель готівкового обігу має запрацювати  майже у всіх регіонах країни.

У перспективі у власності Національного банку залишаться лише два касові центри, що забезпечуватимуть зберігання банкнот і монет у резервних фондах, запасах  готівки та підкріплення банків, уповноважених банків і третіх учасників готівкового циклу – у Києві та Львові.

Такими є результати реалізації проекту Національного банку України з переходу до делегованої моделі організації готівкового обігу в Україні, про які спілкувалися у Національному банку України під час зустрічі з представниками уповноважених банків 24 жовтня 2018 року.

Коментуючи зміни, які відбулися в готівковому обігу країни у зв’язку з впровадженням делегованої моделі та залученням уповноважених банків до зберігання запасів готівки Національного банку, директор департаменту грошового обігу Віктор Зайвенко зазначив: "Реалізація делегованої моделі в Україні знизить витрати держави на готівковий обіг та сприятиме розвитку конкурентного ринку послуг з інкасації".

За його словами, Національний банк у січні – вересні 2018 року видав  банкам (у тому числі, на зберігання в уповноважених банках) майже 114,4 млрд грн, що на 11,7% більше ніж за аналогічний період минулого року. До Національного банку за дев’ять місяців 2018 року повернулося  понад 100,3 млрд грн (як придатних до обігу, так і зношених), що на 22,6% менше ніж за аналогічний період 2017 року.

Водночас в поточному році Національний банк спостерігає зростання обсягів продажу та купівлі готівки на міжбанківському ринку.

Про останні зміни до Положення про передавання запасів готівки на зберігання до уповноважених банків, що незабаром наберуть чинності,  повідомила Катерина Солошенко, начальник відділу організації касової роботи в Національному банку України та банках України департаменту грошового обігу. Цей документ доповнений новими нормами, що розширять можливості уповноваженого банку ефективніше здійснювати операції із запасами готівки регулятора.

Під час зустрічі уповноважені банки також отримали відповіді на свої практичні запитання щодо роботи із запасами готівки Національного банку, які знаходяться в них на зберіганні.

Крім того, представники уповноважених банків озвучили готовність подальшого збільшення своєї присутності в регіонах України.

Довідково.

З 2016 року в Україні розпочалася реалізація Концепції організації готівкового обігу, що передбачає перехід від частково контрольованої моделі організації готівкового обігу, що існувала в Україні, на делеговану модель.

Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає у тому, що Національний банк передає запаси готівки Національного банку на зберігання уповноваженим банкам для забезпечення готівкою регіонів.

Зважаючи на світові тенденції, трансформаційні процеси, що відбуваються в Національного банку України, впровадження проекту Cashlesseconomy, делегована модель є доцільною в Україні.

Ця модель застосовується у Великобританії, Бразилії, Нідерландах, Фінляндії та Швеції.

Забезпечення готівкового обігу в регіонах здійснюватиметься інфраструктурою уповноважених банків, а в перспективі – і з залученням третіх учасників (СІТ-компаній) за правилами та під контролем Національного банку.

Національний банк передає  свої запаси банкнот і монет  на зберігання уповноваженим банкам, що відповідають низці критеріїв.

Наразі вже:

три банки – АТ “ОЩАДБАНКˮ, АТ КБ “ПРИВАТБАКˮ, АТ “Райффайзен Банк Авальˮ – мають статус уповноваженого банку, який може залучатися до зберігання запасів готівки НБУ;

вісім компаній – ТОВ “СІТ СЕК'ЮРИТІˮ, ТОВ “Український сервіс інкасаціїˮ, ТОВ “Перша інкасаторська компаніяˮ,  ТОВ “О-МЕГА”,  ТОВ “Агентство комплексної безпеки – охоронна фірмаˮ, ТОВ “Діамант Сек’юритіˮ, ТОВ “Панорама Прикарпаттяˮ та ПП “КОМСЕРВІС-БЕЗПЕКАˮ – отримали ліцензії на надання банкам послуг з інкасації.

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини