Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Якість внутрішнього аудиту Національного банку підтверджена зовнішніми незалежними експертами

Відповідність внутрішнього аудиту Національного банку України міжнародним стандартам професійної практики внутрішнього аудиту, як того вимагає Закон України "Про Національний банк України", була підтверджена звітом та висновками незалежних експертів Центрального банку Нідерландів за результатами зовнішнього оцінювання.

За результатами незалежного зовнішнього оцінювання відзначено зрілість, істотний прогрес та суттєве вдосконалення функцій внутрішнього аудиту в Національному банку протягом останніх п’яти років.

"Національний банк отримав найвищу серед можливих оцінку якості внутрішнього аудиту – "Рівень 5: Оптимізуючий" – за шкалою оцінювання для організацій державного сектору (включаючи центральні банки), що визначає найвищі стандарти, принципи та вимоги до ефективного внутрішнього аудиту, –  коментує директор Департаменту внутрішнього аудиту Національного банку України Вадим Миронюк. – Фахівці Національного банку готові брати участь в оцінюванні якості внутрішнього аудиту інших центральних банків та ділитися з іншими організаціями набутим досвідом".

Загалом, оцінка стосувалася всіх аспектів здійснення внутрішнього аудиту НБУ, у тому числі оцінювання ефективності процесів управління ризиками, внутрішнього контролю та виконання управлінських функцій, що забезпечуються структурними підрозділами НБУ, відповідно до вимог Закону України "Про Національний банк України" (стаття 69).

Зокрема, зовнішні незалежні експерти розглядали методологію та процес проведення аудиту, проводили співбесіди з внутрішніми аудиторами Департаменту внутрішнього аудиту, зустрічались з керівниками самостійних структурних підрозділів Національного банку, Головою та членами Правління НБУ, членами Ради та Аудиторського комітету Ради НБУ, зовнішнім аудитором НБУ – компанією "Делойт".

Нагадаємо, що відповідно до вимог міжнародних стандартів професійної практики внутрішнього аудиту щонайменше один раз на п'ять років має проводитися зовнішнє оцінювання функцій внутрішнього аудиту кваліфікованим незалежним експертом або групою експертів, які не є співробітниками організації, з метою підтвердження відповідності міжнародним стандартам.

Довідково

Згідно з Законом України "Про Національний банк України" у Національному банку працює підрозділ внутрішнього аудиту, який здійснює оцінювання ефективності процесів управління ризиками, внутрішнього контролю та виконання управлінських функцій, що забезпечуються структурними підрозділами Національного банку відповідноі до міжнародних стандартів професійної практики внутрішнього аудиту.

Підрозділ внутрішнього аудиту діє на підставі положення, що затверджується Радою Національного банку.

Внутрішній аудит у структурних підрозділах Національного банку здійснюється згідно з порядком та річним планом, що затверджуються Радою Національного банку за поданням Аудиторського комітету.

Підрозділ внутрішнього аудиту під час проведення внутрішнього аудиту у структурних підрозділах Національного банку діє незалежно.

Підрозділ внутрішнього аудиту регулярно інформує Раду Національного банку, Голову та Правління Національного банку про результати проведення внутрішнього аудиту у структурних підрозділах Національного банку.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини