Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Закон про “спліт” забезпечить прозорість, надійність та ефективність небанківського фінансового сектору

Закон про “спліт” забезпечить прозорість, надійність та ефективність небанківського фінансового сектору

Національний банк України вітає рішення Верховної Ради України підтримати у першому читанні та в цілому проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг" (до цього – законопроект № 1069-2). Свої голоси "за" віддали 296 депутатів.

Ухвалений Закон передбачає так званий "спліт" – ліквідацію Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг та розподіл повноважень з регулювання фінансового ринку між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Зокрема, Національний банк стане регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій, а НКЦПФР регулюватиме недержавні пенсійні фонди та фонди фінансування будівництва.

"Завдяки проведеній Національним банком реформі банківського сектору він сьогодні прозорий, докапіталізований, прибутковий і активно працює з населенням. "Спліт" розширює можливості Національного банку для реалізації мандату зі забезпечення фінансової стабільності. Він дає нам змогу довести до логічного завершення реформу фінансового сектору, не обмежуючись виключно банками і поширюючи вимоги щодо прозорості, надійності та ефективності і на небанківський фінансовий сектор", – наголосив Голова НБУ Яків Смолій.

Цей Закон дасть можливість забезпечити збалансований і системний підхід у напрямі ефективного розвитку небанківського фінансового сектору, переходу від секторальної моделі регулювання до ефективнішої інтегрованої моделі та створить можливість для комплексного розвитку функції регулювання ринкової поведінки та захисту прав споживачів на фінансовому ринку.

Закон про "спліт" допоможе країні отримати фінансову систему, яка відповідає міжнародним стандартам. Зокрема, тому ухвалення цього Закону було однією з ключових вимог міжнародних партнерів України.

Закон передбачає перехідний період, упродовж якого відбуватиметься передача функцій від Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг до НБУ та НКЦПФР. Триватиме він до 01 липня 2020 року. Упродовж цього часу Національний банк разом з Комісією вибудують необхідні процеси і структури для перейняття функцій і паралельно – разом із залученням широкого кола експертів та учасників небанківського фінансового сектору – працюватимуть над вдосконаленням законодавства і регуляцій.

До 30 червня включно регулюванням ринку як і раніше займатиметься Нацкомфінпослуг. Уже з 1 липня 2020 року ця функцію виконуватиме Національний банк.

Ще у минулому році Національний банк запропонував до обговорення проект моделі регулювання небанківських фінансових установ, так звану Білу книгу. У документі окреслені підходи НБУ до сегментації ринку, ліцензування, пруденційного нагляду, звітування, перевірок, корпоративного управління та захисту прав споживачів.

Національний банк також планує подальшу розробку Білих книг із детальними пропозиціями регулювання окремих сегментів небанківського фінансового ринку, які також будуть проходити широке публічне обговорення серед представників фінансових установ, експертів та інших зацікавлених осіб (споживачів, кредиторів  та інвесторів фінансових послуг). Міжнародні фінансові організації та інші донори також планують надалі надавати технічну допомогу Національному банку для організації плавного передавання функцій та поетапного запровадження нових регуляторних вимог до небанківських фінансових установ. 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини