Перейти до вмісту

Публікація

Про динаміку цінових процесів в Україні

Споживча інфляція в березні 2014 року становила 2,2%. Що стосується квартального та річного обчислення, то відповідні показники зафіксовані на рівні 3% та 3,4%. Про це заявила в. о. директора Генерального економічного департаменту Національного банку України Олена Коваленко.

За її словами, зростання споживчих цін у березні зумовлено двома чинниками: переходом української економіки до гнучкого курсоутворення та сезонним подорожчанням окремих харчових продуктів. "Перехід до політики гнучкого курсоутворення спричинений необхідністю коригування раніше нагромаджених макроекономічних дисбалансів. Таким чином розпочато відновлення конкурентоспроможності економіки, – пояснила Олена Коваленко. – За попередніми оцінками Генерального економічного департаменту, в березні зниження зваженого обмінного курсу гривні до валют торговельних партнерів становило 13%. Зараз економіка України почала відчувати вплив лютневого коригування обмінного курсу гривні".

Водночас зростання цін стримувалося негативним розривом ВВП. Тобто поточна недозавантаженість виробничих потужностей дає можливість нарощувати виробництво без значного додаткового підвищення цін. Базова інфляція в річному і місячному обчисленні становить 2,1%.

"Ми очікуємо, що в подальшому перехід до гнучкого курсоутворення сприятиме зростанню економічної активності. Цей крок посилив спроможність Національного банку впливати на динаміку інфляційних процесів у державі", – додала Олена Коваленко.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини