Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Антикризові заходи для мінімізації ризиків для економіки і фінансового сектору – у фокусі уваги Ради з фінансової стабільності за останній рік

Антикризові заходи для мінімізації ризиків для економіки і фінансового сектору – у фокусі уваги Ради з фінансової стабільності за останній рік

Національний банк оприлюднив сьомий Звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності (далі – Рада) за період із серпня 2021 року до липня 2022 року.

Рада традиційно зосередила діяльність на найактуальніших для фінансової стабільності питаннях та ризиках розвитку фінансового сектору.

На засіданні в жовтні 2021 року у фокусі уваги Ради були питання прогресу банків, зокрема державних, у скороченні частки непрацюючих кредитів (далі − NPL),а такожрезультати роботи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо відшкодування збитків з власників та керівників збанкрутілих банків.

Повномасштабний напад росії на Україну та спровоковане ним зростання внутрішніхта зовнішніх ризиків для фінансового сектору України та економіки в цілому стали ключовим викликом у поточному році. На засіданнях Ради у квітні та червні 2022 року детально розглядалися ці ризики та обговорювався спектр антикризових заходів для їх мінімізації. Зокрема, Рада погодила ключові дії, спрямовані на звуження дефіциту державного бюджету. Учасники Ради домовилися докласти зусиль для залучення офіційного фінансування від міжнародних партнерів на пільгових умовах, а також дотримуватися максимально можливої економії бюджетних ресурсів і міжнародних резервів в умовах воєнного стану. Водночас було наголошено на ризиках монетарного фінансування бюджету.

Також у червні 2022 року Рада розглянула питання розвитку державних програм підтримки кредитування. Кредитування за державними програмами − основний рушій фінансування бізнесу в умовах війни, що забезпечив понад половину приросту гривневого кредитного портфеля банків. Рада підтримала наміри Міністерства фінансів України актуалізувати разом із Фондом розвитку підприємництва плани розвитку державних програм сприяння кредитуванню для подальшої підтримки українського бізнесу та належного виконання зобов’язань перед банками з компенсації процентної ставки.

Довідково

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року Указом Президента України. Це – міжвідомчий орган, платформа для фахових дискусій про фінансову стабільність.

До складу Ради входять Голова Національного банку України, Міністр фінансів України (співголови Ради), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, директор-розпорядник ФГВФО, заступники Голови Національного банку України, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, заступник Керівника Офісу Президента України.

Рада виявляє системні ризики та загрози для фінансової стабільності та розробляє рекомендації, щоб нівелювати їх вплив на фінансову систему.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини