Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

АТ "КБ "ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ" віднесено до категорії неплатоспроможних

Правління Національного банку України ухвалило рішення віднести АТ "КБ "ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ" до категорії неплатоспроможних у зв’язку з невиконанням у встановлений договором або визначений законодавством України строк своїх зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами через недостатність коштів.  

01 липня 2021 року Правління Національного банку України, керуючись статтею 75 Закону України "Про банки і банківську діяльність", ухвалило рішення віднести АТ "КБ "ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ" до категорії проблемних у зв’язку з порушенням ним нормативів ліквідності. З моменту віднесення банку до категорії проблемних фінансовий стан та показники банку погіршилися, обсяг високоліквідних активів зменшився до критичного рівня, що призвело до виникнення невиконаних платежів клієнтів.

Згідно зі статтею 58 Закону України "Про банки і банківську діяльність" власники істотної участі в банку повинні вживати своєчасних заходів для запобігання настання неплатоспроможності банку. Однак єдиний власник АТ "КБ "ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ" не надав фінансової підтримки банку.

Частка фінустанови становила 0,04 % від чистих активів платоспроможних банків. Віднесення АТ "КБ "ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ" до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектору України, який на сьогодні є стійким. 

Вкладники, розмір вкладів яких не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. грн, отримають свої кошти у повному обсязі – це близько 70% вкладників банку.  Клієнти із більшими обсягами вкладів отримають відшкодування в межах суми, яку гарантує ФГВФО. Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 01 липня 2021 року становить  435,8 млн грн (92% від загальної суми вкладів фізосіб).

АТ "КБ "ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ" віднесений до категорії неплатоспроможних рішенням Правління Національного банку від 11 серпня 2021 року № 400-рш/БТ.

Повний текст рішення розміщений на офіційній інтернет-сторінці Національного банку України за посиланням.
 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини