Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки істотно наростили операції та подвоїли прибуток у 2021 році – Огляд банківського сектору

Банки істотно наростили операції та подвоїли прибуток у 2021 році – Огляд банківського сектору

Банківський сектор у ІV кварталі 2021 року (далі – квартал) надалі нарощував активи за рахунок кредитування та операцій з державними цінними паперами. Річні темпи корпоративного гривневого кредитування були найвищими за десятиліття. Іпотечні кредити зростали майже вдвічі швидше, ніж споживчі. Вищі темпи зростання гривневих депозитів порівняно з валютними зумовили подальшу дедоларизацію вкладів. Активне нарощення операцій та низькі депозитні ставки забезпечили банкам рекордний прибуток. Висока рентабельність банківського сектору дає змогу банкам сформувати заплановані буфери капіталу. Про це йдеться в черговому Огляді банківського сектору, опублікованому Національним банком.

Активи банків зросли завдяки пожвавленню кредитування та вкладенням у державні цінні папери

Чисті активи банків зросли внаслідок  пожвавлення кредитування клієнтів за одночасного збільшення вкладень у  депозитні сертифікати НБУ та ОВДП.

Зростання за квартал чистих гривневих кредитних портфелів у корпоративному сегменті становило 2,3%, у річному обчисленні приріст перевищив 40%.

Річні темпи зростання кредитів населенню пришвидшилися до 36,9% та перевищили докоронакризовий рівень. Приріст чистих іпотечних кредитів наприкінці року оновив максимум, перевищивши 60% у річному вимірі.

Частка непрацюючих кредитів знизилася за квартал на 3,2 в. п., загалом за рік – на 11 в. п. до 30% переважно завдяки внеску державних банків, які мали високі темпи зростання кредитного портфеля та водночас активно списували старі непрацюючі кредити.

Збільшення вкладів клієнтів підтримало достатній рівень ліквідності банків

Кошти бізнес-клієнтів у гривні зросли на 15,5% за квартал та на 26,4% за рік. Динаміка збільшення гривневих депозитів населення була повільнішою: на 8,1% та 15,3% відповідно, зокрема строкових коштів – на 9,6% у річному вимірі. Швидше зростання гривневих депозитів порівняно з валютними призвело до зниження частки валютних коштів клієнтів на 2,6 в. п. до 32,9%.

Прибутки банків – рекордні, вдвічі перевищили рівень 2020 року

Прибуток банківського сектору за 2021 рік сягнув історичного максимуму – 77,5 млрд грн. Його чинниками були швидкий приріст чистих процентного і комісійного доходів та низькі відрахування до резервів. Рентабельність капіталу становила 35% порівняно з 19% торік. Поточна висока прибутковість та наявний запас капіталу дають змогу банкам без складнощів виконати оновлені регуляторні вимоги до капіталу та сформувати буфери капіталу для поглинання можливих збитків і подальшого кредитування.

Довідково

Дані щодо кредитів та депозитів, що публікуються в "Огляді банківського сектору", відрізняються від відповідних даних, опублікованих у підрозділі "Грошово-кредитна статистика" на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку, оскільки:

  • містять дані про банки, що були платоспроможними на звітну дату, якщо не зазначено інше;
  • охоплюють дані банків з урахуванням їхніх філій за межами України;
  • містять дані про кошти, розміщені в інших банках-резидентах та нерезидентах;
  • є скоригованими на резерви за активними операціями, якщо не зазначено інше;
  • містять дані іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, якщо не зазначено інше;
  • містять інформацію про клієнтів-нерезидентів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини