Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки очікують зростання обсягів та здорожчання фондування  –  результати Опитування про банківське фондування

Банки очікують зростання обсягів та здорожчання фондування – результати Опитування про банківське фондування

У ІІІ кварталі 2022 року обсяги клієнтських коштів, за оцінками банків, збільшилися.  Їх вартість зросла, більшою мірою через здорожчання корпоративних залучень. Загальна строковість депозитів дещо скоротилася, частка зобов’язань у іноземній валюті зросла. Обсяг капіталу за останні 12 місяців залишився майже незмінним, водночас у наступні 12 місяців зростання вартості капіталу очікують менше чверті банків.

Обсяги фондування зросли, строковість – помірно скоротилася

Банки, попри тривалу війну, позитивно оцінили динаміку фондування в липні – вересні 2022 року: 75% респондентів повідомили про зростання обсягів коштів домогосподарств, 65% – корпорацій. Натомість другий квартал поспіль скорочувалися обсяги оптового фондування, до якого належить рефінансування НБУ.

У ІV кварталі фінустанови очікують на зростання обсягів залучень насамперед від населення, а також прогнозують і надалі зниження обсягів оптового фондування.

Середня вартість зобов’язань у ІІI кварталі зросла переважно за рахунок здорожчання корпоративних залучень. У найближчі три місяці банки прогнозують суттєве зростання вартості залучень від корпорацій і домогосподарств, ціна оптового фондування зростатиме помірніше.

Вперше від започаткування опитування зросла частка зобов’язань банків у валюті, водночас респонденти вважають цей тренд тимчасовим. Строковість фондування скоротилася меншою мірою порівняно з попередніми періодами. Банки очікують на збереження цієї тенденції наприкінці року.

Фінустанови поліпшили очікування стосовно динаміки та вартості капіталу

За останній рік загальний обсяг капіталу залишився, за оцінками банків, майже незмінним. Лише 45% фінустанов порівняно з 63% у ІІ кварталі прогнозують зменшення обсягу капіталу в найближчі 12 місяців переважно через негативні зміни в економіці, зменшення активів та регуляторні вимоги.

Більшість респондентів зазначили, що вартість капіталу в середньому дещо збільшилася, водночас менше чверті очікують його здорожчання в майбутньому.

Довідково

"Опитування про банківське фондування" проводилося з 16 вересня до 7 жовтня 2022 року серед 27 менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Частка опитаних фінустанов становить 95% у загальному обсязі активів банківської системи.  Звіт охоплює узагальнені оцінки та очікування респондентів про обсяги, вартість, строковість різних видів фондування та капіталу банку, а також чинників, що впливають на ці показники. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України. Наступне опитування про банківське фондування стосовно очікувань на І квартал 2023 року буде опубліковане в січні 2023 року.

Національний банк України високо цінує участь банків у опитуванні в умовах воєнного стану.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини