Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки покращили очікування кредитування бізнесу – опитування про умови банківського кредитування

Банки покращили очікування кредитування бізнесу – опитування про умови банківського кредитування

На наступні 12 місяців банки очікують пожвавлення кредитування як бізнесу, так і населення. Водночас перспективи відновлення корпоративного кредитування вони оцінили найвище за всю історію спостережень – баланс відповідей становив 53%. Про це йдеться у звіті "Опитування про умови банківського кредитування" за ІV квартал 2019 року.

Позитив банків прослідковується для всіх аспектів умов кредитування: попиту на кредити, перспектив припливу депозитів, вартості позик та внутрішніх умов схвалення заявок.

У ІІІ кварталі банки відзначили, що зниження вартості кредитів  стимулювало попит на позики

У липні-вересні банки констатували зростання попиту населення на споживчі кредити та юридичних осіб – на короткострокові кредити, а також на кредити малим та середнім підприємствам (МСП). Цьому переважно сприяло зниження вартості запозичень, про що банки  вперше зазначили, починаючи з 2017 року.

Драйвером попиту на кредити бізнесу також залишалися потреби бізнесу в оборотному капіталі та коштах для інвестицій. Водночас банки відзначають високу конкуренцію за позичальників-юридичних осіб та фізичних осіб як з боку банків, так і небанківських фінансових установ.

Разом із цим кредитні стандарти для позичальників-МСП залишаються м’якими, а окремі банки зазначили, що позитивні очікування економічного зростання, зниження інфляційного тиску та підвищення платоспроможності споживачів стали факторами послаблення внутрішніх вимог та критеріїв відбору позичальників у споживчому сегменті.

Рівень ризиків для банків у ІІІ кварталі майже не змінився, хоча третина респондентів повідомила про незначне зростання кредитного ризику.

Банки очікують пом’якшення стандартів для усіх видів корпоративного кредитування

Поточне опитування засвідчило упевненість банків у перспективах зростання кредитування: 74%  респондентів прогнозують збільшення портфеля корпоративних та роздрібних кредитів. Перспективи відновлення корпоративного кредитування вони оцінили найвище за всю історію спостережень з початку 2015 року – баланс відповідей становив 53%.

Так, більшість опитаних фінансових установ переконані, що попит на кредити МСП та споживчі кредити і надалі зростатиме. Водночас згідно з очікуваннями банків кредитні стандарти пом’якшаться для усіх видів корпоративного кредитування та, хоч і несуттєво, – для споживчого кредитування населення.

Рекордними також були баланси відповідей очікувань припливу депозитів як підприємств, так і фізичних осіб (53% та 62% відповідно).

Опитані банки очікують, що у ІV кварталі найсуттєвіше може збільшитися валютний ризик, натомість кредитний ризик знизиться. Процентний, операційний та ризик ліквідності не зміняться.

Наступне опитування про умови банківського кредитування про очікування на І квартал 2020 року буде опубліковано у січні 2020 року.

Примітка. Опитування проводилося з 19 вересня до 10 жовтня 2019 року серед кредитних менеджерів 50 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 99%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

Довідка. Національний банк публікує "Опитування про умови банківського кредитування" щокварталу. Мета опитування – покращити розуміння стану й тенденцій розвитку кредитного ринку Національним банком України та учасниками банківського сектору. Звіт містить узагальнені оцінки і прогнози змін стандартів та умов кредитування корпоративного сектору і домогосподарств, змін кредитного попиту тощо.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини