Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки прогнозують зростання обсягів фондування та строковості депозитів – результати Опитування про банківське фондування

Банки прогнозують зростання обсягів фондування та строковості депозитів – результати Опитування про банківське фондування

У ІV кварталі 2022 року обсяги фондування від клієнтів збільшилися, його середня вартість зросла. Частка зобов’язань у іноземній валюті зростала два квартали поспіль. Вперше від середини 2021 року банки очікують зростання строковості депозитів у наступні 12 місяців.

Обсяг капіталу за 2022 рік дещо збільшився. У наступні 12 місяців банки очікують зменшення обсягу капіталу зростання його вартості.

Рекордна частка банків звітувала про зростання обсягів зобов’язань

У жовтні – грудні 2022 року близько 95% респондентів повідомили про зростання обсягів коштів як домогосподарств, так і корпорацій. Обсяги оптового фондування, до якого належить, зокрема, довгострокове рефінансування НБУ, скорочувалися чотири квартали поспіль.

У І кварталі 2023 року фінустанови очікують зростання залучень від населення, водночас прогнозують зниження обсягів оптового фондування та коштів корпорацій.

Близько половини респондентів повідомили про підвищення у IV кварталі вартості коштів домогосподарств і бізнесу, також зросла частка фінустанов, у яких збільшилася вартість оптового фондування. Банки очікують на збереження цих тенденцій у найближчі три місяці.

Частка зобов’язань банків у іноземній валюті зростала другий квартал поспіль. Проте у І кварталі банки не вбачають змін частки валютних коштів клієнтів.

Строковість фондування скоротилася, втім меншою мірою, ніж у попередні періоди. Водночас вперше від початку опитування в 2021 році банки очікують зростання строковості депозитів у наступні 12 місяців.

Очікування банків відносно зміни капіталу поліпшилися

Загальний обсяг капіталу банків за останній рік дещо збільшився, переважно у великих банків. 39% респондентів порівняно з 45% у ІІІ кварталі прогнозують у найближчі 12 місяців зменшення обсягу капіталу переважно через скорочення активів, негативні зміни в економіці та регуляторні вимоги. Очікування банків стосовно намірів акціонерів збільшити обсяг капіталу поступово поліпшувалися протягом року.

Більшість опитаних зазначили, що вартість капіталу в середньому збільшилася, близько третини респондентів очікують здорожчання капіталу надалі.

Довідково

"Опитування про банківське фондування" проводилося з 16 грудня 2022 року до 12 січня 2023 року серед 26 менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Частка опитаних фінустанов становить 94% у загальному обсязі активів банківської системи. Звіт охоплює узагальнені оцінки та очікування респондентів про обсяги, вартість, строковість різних видів фондування та капіталу банку, а також чинників, що впливають на ці показники. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України. Наступне опитування про банківське фондування стосовно очікувань на ІІ квартал 2023 року буде опубліковане в квітні 2023 року.

Національний банк України високо цінує участь банків у опитуванні в умовах воєнного стану.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини