Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки за два місяці схвалили заявки на кредитування проєктів із відновлення енергетичної інфраструктури на суму майже 4 млрд грн – результати опитування банків

Банки за два місяці схвалили заявки на кредитування проєктів із відновлення енергетичної інфраструктури на суму майже 4 млрд грн – результати опитування банків

З початку червня банки отримали 1356 заявок від бізнесу на кредитування проєктів із відновлення енергетичної інфраструктури на загальну суму 40,1 млрд грн. Вже схвалено заявок (підписані угоди і ті, що незабаром будуть підписані) на суму 3,97 млрд грн. Клієнти вже користуються фінансуванням на суму 607 млн грн – така валова вартість портфеля кредитів, наданих юридичним особам на розбудову енергопотужностей.

Такі результати опитування Національним банком 20 банків про кредитування проєктів бізнесу із відновлення енергетичної інфраструктури за період з 01 червня до 04 серпня 2024 року.

Зокрема, за період з 29 липня до 04 серпня:

  • подано 162 заявки на суму 1,05 млрд грн; 
  • схвалено 110 заявок на суму 403 млн грн;
  • надано 43 кредити загальним обсягом 94 млн грн.

Загальна профінансована потужність за наданими позиками бізнесу становить 50,4 мВт (попередні дані, які враховують близько 85% портфеля). Найбільші обсяги коштів виділено на побудову СЕС (13 мВт) та газопоршневих когенераційних установок (13 мВт). Також фінансується купівля дизельних чи бензинових генераторів. Розпочато фінансування у 21 області країни.

Крім того, банки кредитують і населення. Упродовж останнього тижня громадянам надано 191 кредит загальним обсягом 15 млн грн. Обсяг валового портфеля кредитів, пов’язаних з енергетичними потребами фізичних осіб, зараз становить 27 млн грн.

"Результати опитування банків підкреслюють їх проактивну позицію. Ми побачили швидкий відгук на наш заклик підтримувати енергетичну галузь, який матеріалізувався у формі спільного Меморандуму про пільгове кредитування. У цій позиції, яка об’єднала затятих конкурентів, ми бачимо свідчення соціальної відповідальності банківського сектору. Сьогодні відновлення енергонезалежності залежить від спільних зусиль держави, бізнесу і кожного з нас", – зазначив Голова Національного банку Андрій Пишний.

Нагадаємо, за сприяння Національного банку 20 банків, яким належить понад 85% чистих активів, підписали в червні 2024 року меморандум про готовність фінансувати відновлення енергетики. Пропозиції банків враховують потреби різних категорій малого, середнього та великого бізнесу, а також домогосподарств. Зокрема, підприємці можуть залучати фінансування як для проєктів з будівництва сонячних, вітрових чи біогазових станцій, так і для побудови газотурбінних та газопоршневих електростанцій, придбання промислових акумуляторів, накопичувачів тощо.

Базова ставка кредитування відповідно до меморандуму – від 13,5% річних (або UIRD3M + 0,5% на перший рік фінансування, а далі – не більше UIRD12M + 3%).

Довідково

Національний банк відповідно до Стратегії з розвитку кредитування тримає баланс між посиленням вимог до банків для збереження їх стійкості та збереженням спроможності кредитувати економіку, зокрема розвивати кредитування відновлення енергогенерацій.

З цією метою:

  • на період дії воєнного стану та року після його припинення або скасування встановлено тимчасові особливості оцінки кредитного ризику за спеціалізованими кредитами, що полегшують фінансування банками інвестиційних проєктів;
  • запроваджено підвищені коефіцієнти ліквідності забезпечення у формі обладнання, призначеного для використання у сферах енергетики та розподіленої генерації енергії в разі прийняття такого обладнання / устаткування в заставу за кредитами, наданими після 01 червня 2024 року для придбання такого обладнання. 

Під час упровадження нових вимог до капіталу передбачено річний перехідний період, що сприятиме збереженню простору для нарощування кредитування.

Також Національний банк разом з банками працює над уніфікацією механізмів консорціумного кредитування, щоб надалі з використанням такого інструменту реалізовувалися великі проєкти відновлення.

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини