Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банківський сектор зберігає прибутковість – результати I кварталу

Банківський сектор зберігає прибутковість – результати I кварталу

У січні – березні 2021 року банки отримали 10,9 млрд грн чистого прибутку. Це на 32% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року, коли банківський сектор заробив понад 16 млрд грн, але істотно більше, ніж у попередньому кварталі, коли чистий фінансовий результат банків становив 2,1 млрд грн.

Основним чинником, що стримував зростання прибутковості сектору в І кварталі, були зміни справедливої вартості цінних паперів. Сукупний результат від операцій купівлі-продажу та переоцінки був "мінус" 5,1 млрд грн порівняно з позитивним результатом у 7,7 млрд грн у І кварталі 2020 року.

Водночас обсяги сформованих банками резервів під очікувані збитки в січні–березні зменшилися на 58,3% р/р до 2 млрд грн. Для порівняння у 2020 році банки за аналогічний період сформували резерви на 4,7 млрд грн.

Поступове відновлення попиту на банківські послуги за триваючого зниження вартості фондування позитивно позначилися на процентних доходах банків. Чистий процентний дохід у річному вимірі зріс на 21,9% порівняно з 6,8% р/р торік. Зростання безготівкових операцій дозволило збільшити чистий комісійний дохід за січень–березень на 15,1% р/р, за аналогічний період 2020 року він зріс на 7,9% р/р. Обсяги чистих процентних та комісійних доходів сьогодні є достатніми для покриття адміністративних витрат більшості банків.

Станом на 1 квітня 2021 року з 73 платоспроможних банків 66 банків були прибутковими, збитки отримали лише 7 банків на загальну суму 0,1 млрд грн.

Прибуток сектору став менш концентрованим: п’ять найприбутковіших банків сформували 57% прибутку порівняно з 83% за підсумками 2020 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини