Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Більшість банків успішно привели норматив кредитування пов’язаних осіб до вимог

Більшість банків успішно привели норматив кредитування пов’язаних осіб до вимог

Більшість банків успішно виконали планові заходи та привели значення нормативу максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними з банком особами (Н9) до вимог регулятора.

19 із 22 банків, щодо яких у 2015-2016 роках були встановлені порушення, привели Н9 до нормативного значення. Зокрема, 4 банки успішно впоралися з цим завданням у 2018 році, 8 банків – у 2019, 7 банків – упродовж 2020 року.

"До 2014 – 2015 років кредитування банками власних акціонерів та їх бізнес-партнерів було звичним явищем і призвело до накопичення системних ризиків у банківському секторі. Сьогодні така практика остаточно залишилася в минулому. Акціонери та керівництво банків відповідально поставилися до виконання планів заходів і суттєво зменшили обсяги заборгованості пов’язаних із банком осіб. Національний банк буде постійно моніторити операції банків із пов’язаними особами як на предмет обсягів, так і на предмет відповідності умов правочинів ринковим вимогам", – зазначила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

У 2020 році три банки завдяки зусиллям акціонерів та менеджменту достроково привели значення нормативу Н9 до нормативного рівня, погасивши заборгованість, у тому числі шляхом направлення дивідендів на погашення, формування резервів та виконання інших заходів.

Ще три банки повинні остаточно привести значення Н9 відповідно до вимог у 2021 році. Сьогодні вони продовжують роботу в межах раніше погоджених планів заходів та дотримуються планових значень нормативу.

Загалом загальний обсяг заборгованості пов’язаних з банками осіб зменшився на 28,9 млрд грн до 1,25 млрд грн з початку діагностики, в тому числі за перше півріччя 2020 року – на 3,5 млрд грн.

Станом на 1 липня 2020 року значення Н9 по банківській системі становить 4,09%, що значно нижче нормативного значення (не більше 25%). Нагадаємо, на початок 2016 року значення Н9 суттєво перевищувало норматив і становило 31,19%.   

 

Довідково

Кредитування пов’язаних осіб (ПО) було звичною практикою для українських банків протягом багатьох років. У минулому законодавство та практика його застосування не давали змоги належно його виявляти та обмежувати, тож це явище було масштабним і прихованим, що створювало значні ризики, які реалізувалися протягом минулої кризи. Під час минулої банківської кризи борги пов’язаних осіб швидко перетворилися на непрацюючі активи, ставши потужним джерелом тривалої нестабільності у фінансовому секторі, а також причиною значних втрат держави, звичайних клієнтів банків та економіки в цілому.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини