Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Бізнес очікує на подальше економічне зростання і помірну інфляцію – опитування підприємств у IV кварталі 2019 року

Бізнес очікує на подальше економічне зростання і помірну інфляцію – опитування підприємств у IV кварталі 2019 року

Українські компанії очікують на подальше економічне зростання і помірну інфляцію. Про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів у IV кварталі 2019 року.

Рівень ділової активності підприємств попри незначне зниження порівняно з попереднім кварталом залишається досить високим: індекс ділових очікувань (ІДО) на наступні 12 місяців становить 112,0% (у попередньому кварталі – 115,3%). Пожвавлення ділової активності очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім респондентів сільського господарства. Найоптимістичніші прогнози у підприємств добувної промисловості та інших видів діяльності (телекомунікації, комп’ютерне програмування, інформаційні та інші послуги) . Високий рівень ділової активності зберігається завдяки високим оцінкам щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, фінансово-економічного стану підприємств та інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.

Очікування бізнесу щодо макроекономічної ситуації в Україні

Рівень очікуваної інфляції залишився практично незмінним. Бізнес прогнозує темпи зростання споживчих цін через 12 місяців на рівні 7% (у III кварталі – 6,9%), що є досить близьким до середньострокової інфляційної цілі Національного банку (5+/-1% в.п.) Як і раніше, більше половини респондентів прогнозують, що зростання споживчих цін у наступні 12 місяців не перевищить 7,5%.

Очікування щодо курсу гривні продовжили поліпшуватися. Так, упродовж наступних 12 місяців бізнес очікує курс на рівні 27,43 грн/дол. США. У попередньому кварталі цей показник становив 27,96 грн/дол. США. Майже половина компаній – 44,1% – уважає, що курс не перевищить 27,00 грн/дол. США.

Очікування бізнесу щодо зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців залишаються досить високими –  більше третини компаній (37,6%) очікують на їх зростання, ще майже половина (46,8%) вважає, що ці показники залишаться на тому ж рівні.

Очікування підприємств щодо власного бізнесу

Більше третини компаній (36,6%) прогнозують зростання обсягів продажу товарів та послуг упродовж наступних 12 місяців. Лише 13,1% очікують  їх зниження. Зростання загальних обсягів реалізації продукції очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім підприємств будівництва. Найвищі оцінки –у підприємств торгівлі та інших видів діяльності.

Поліпшення свого фінансово-економічного стану впродовж наступних 12 місяців очікують 28,0% компаній, погіршення – лише 9,4%. Поліпшення фінансово-економічного стану очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім респондентів енерго- та водопостачання. Найвищими є очікування в підприємств торгівлі.

26,9% компаній прогнозують зростання обсягу інвестицій в обладнання. 12,2% підприємств очікують їх скорочення. Найвищі очікування щодо зростання інвестицій на машини, обладнання та інвентар у підприємств добувної промисловості, енерго- та водопостачання, транспорту і звʼязку.

18,5% респондентів очікують скорочення персоналу, а 16,9% навпаки – прогнозують збільшення кількості працівників. Скорочення персоналу очікують респонденти енерго- та водопостачання, сільського господарства, переробної промисловості та транспорту і зв’язку. Збільшувати штат планують підприємства інших видів діяльності, будівництва та торгівлі, насамперед у Волинській, Запорізькій, Київській, Львівській, Харківській областях та у місті Києві.

Збільшується кількість компаній (69,2%), які планують підвищувати зарплати своїм працівникам упродовж наступних 12 місяців. Натомість лише 2,2% компаній планує скоротити заробітну плату. Найвищі очікування у підприємств переробної промисловості, а в регіональному розрізі – у підприємств Житомирської та Тернопільської областей.

Частка компаній, що планує залучати кредити упродовж наступних 12 місяців, зменшилася до 41,9% (у попередньому кварталі - 43,4%). Найбільше таких підприємств у секторі енерго та водопостачання, а в регіональному розрізі – у Хмельницькій та Полтавській областях. Три чверті компаній (75,7%) надають перевагу позикам у національній валюті. Частка респондентів, яка збирається залучати кошти за кордоном, дещо зменшилася – до 9,6% (у попередньому кварталі – 10,9%).

Основним фактором, що за оцінками бізнесу обмежує спроможність нарощувати виробництво, залишаються занадто високі ціни на сировину та матеріали, а також енергоносії.

Довідково

Опитування проводилося з 04 грудня 2019 до 03 січня 2020 року. В опитуванні взяли участь 697 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей).

Серед опитаних підприємств 17,6% – компанії переробної промисловості, 16,9% – сільського господарства, 14,5% – оптової торгівлі, 12,9% – транспорту та зв’язку, 6,7% – добувної промисловості, 5,2% – сфери електроенергії та водопостачання, 5,6% – роздрібної торгівлі, 2,6% – будівництва, решта 17,9% – підприємства інших галузей.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Індекс ділових очікувань – агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців.

Розраховується за результатами опитувань підприємств як середньоарифметичне значення балансів відповідей щодо фінансово-економічного стану підприємств, загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, кількості працівників. Значення індексу більше 100 означає перевагу в суспільстві позитивних економічних настроїв, нижче 100 – негативних економічних настроїв.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини