Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Чотири кредитні спілки припиняють діяльність за власною ініціативою

Національний банк після розгляду заяв, поданих фінансовими установами, відкликав ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) у таких установ:

1. КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ СОЮЗ «БУДОВА»,

2. КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ «ОЛЬВІЯ»

(рішення від 25.09.2020);

3. КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ «ЛЄПТА»,

4. КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ «ІНТЕР-ІНВЕСТ»

(рішення від 02.09.2020).

Після відкликання  ліцензій, із дати ухвалення рішення, фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Перевірити чинні ліцензії фінансової установи можна на сайті Національного банку.

Відкликання ліцензій не позбавляє кредитну спілку обов’язку виконувати свої зобов’язання перед членами такої кредитної спілки. Члени кредитної спілки також мають виконувати свої зобов’язання перед кредитною спілкою. Зокрема, ті члени кредитної спілки, хто має заборгованість за кредитами, повинні розрахуватися в строки та в розмірі, що передбачені умовами договорів.

Вклади членів кредитної спілки, а також нараховані проценти є їхньою приватною власністю незалежно від наявності чи відсутності в спілки чинних ліцензій (вимоги Закону України «Про кредитні спілки»).

У разі припинення членства в кредитній спілці вступний внесок громадянину не повертається. Повернення обов’язкового пайового та інших внесків (крім вступного) відбувається в порядку, передбаченому статутом кредитної спілки, але не пізніше ніж через один місяць після ухвалення загальними зборами або спостережною радою кредитної спілки відповідного рішення.  Повернення вкладів провадиться за взаємною згодою сторін або не пізніше строку, передбаченого відповідним договором.

Звертаємо увагу, що кредитні спілки не є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Тобто держава не гарантує повернення коштів вкладникам у разі банкрутства спілки.

Детальніше читайте роз’яснення, на що громадянам варто звертати увагу перед оформленням вкладу до кредитної спілки.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини